Hradecká ODS může jednat s ČSSD, povolební pat může skončit

Patová situace po komunálních volbách možná spěje k rozuzlení. Oblastní sněm ODS v neděli 28. 11. 2010 rozšířil mandát svým zástupcům pro vyjednávání o podobě budoucí hradecké koalice. Až dosud ODS jednoznačně preferovala vznik středopravé koalice. Nově smí jednat se všemi stranami kromě KSČM.

Podle informací Českého rozhlasu Hradec Králové tak nyní přichází v úvahu i široká koalice ODS a ČSSD, případně doplněná dalšími stranami. Podmínkou ODS však je, že lídr TOP 09 Richard Nádvorník nebude primátorem. Strana TOP 09 jako taková přitom občanským demokratům nevadí. Modro-oranžová koalice by v hradeckém zastupitelstvu měla 14 hlasů. K většině potřebuje ještě podporu nejméně 5 zastupitelů.
Vzhledem k tomu, že ODS už dříve ustoupila ze svých personálních nároků, otvírá se možnost podpory ze strany uskupení Změna pro Hradec a Doma v Hradci. Otázkou zůstávají účast TOP 09 v široké koalici a antipatie některých stran k Volbě pro město.
Hradec Králové a Praha jsou jedinými krajskými městy, která zatím nemají definitivní podobu svých samosprávných orgánů. Hradečtí zastupitelé už dvakrát přerušili ustavující zasedání. Shodli se pouze na počtu radních a náměstků primátora a zvolili prvního náměstka dosud neexistujícího primátora, kterým se stal Vlastimil Ondráček z ČSSD. Ten je také prozatím statutárním zástupcem města.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme