Hradecká MHD vozí i bicykly

O nabídku přepravy jízdních kol rozšířil své služby ve vozidlech městské hromadné dopravy v prázdninových měsících své služby Dopravní podnik města Hradce Králové. Chce tak nabídnout zkvalitnění svých služeb a oslovit další skupinu potenciálních cestujících s cílem pomoci jim při jejich cestách do přírody, vyhnout se dopravnímu ruchu v centru města a bezpečně se dostat ke startu svého výletu.
Podle dopravně technického náměstka podniku Vladimíra Pejřila byla od 1. července přeprava bicyklů povolena v každém vozidle městské hromadné dopravy denně na všech linkách s výjimkou linky 0 zatím po dobu letních prázdnin a zdarma. Cestující uhradí jízdné pouze za svoji osobu. Pro kola bude možno využít plošiny určené k přepravě dětských kočárků, když předtím na zastávce dá zájemce o přepravu jízdního kola řidiči toto svoje přání obvyklým způsobem jako v případě ohlášení kočárku na vědomí. Nástup se děje dveřmi označenými piktogramem s dětským kočárkem. Počet přepravovaných kol je ovšem omezen kapacitou plošiny ve vozidle MHD, což znamená, že řidič má právo rozhodnout a eventuálně i odmítnout dalšího cestujícího s jízdním kolem s ohledem na obsazenost vozidla.
Dopravní podnik chce po uplynutí prázdninových měsíců tuto akci vyhodnotit a v případě, že bude přijata pozitivně, eventuálně ji rozšířit i na zářijové víkendy.
K nabídce přepravy jízdních kol ve vozidlech městské hromadné dopravy přistupuje hradecký dopravní podnik i pro dobré zkušenosti s touto přepravou ve městech jako je Ostrava, Most, Liberec, Brno nebo Děčín.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
7.7.2005 16:52
Anča (neregistrovaný)
kola v MHD
Jen doufám, že se takto neděje v sice nízkopodlažních, ale malých trolejbusech. Na nádraží prázdný - vezme kolaře, u Tesca kočárek - no tak si musí počkat a cestující také - to by bylo trošku na hlavu. Jinak snad - pokud ta kola nebudou celá zabahněná špinit cestujícím šaty. Uvidíme, uvidíme....jistě, je to přínos pro rodiče s malými dětmi, ty do velkého provozu nemohou...Ale co když se podobného přepychu zachce i majitelům babet a jiných prskoletů? Těm už raději odpovězte, že je už obsazeno...protože nic se nemá přehánět. MHD má sloužit hlavně cestujícím, cestuji-li na kole (jako dospělý) musím počítat s nevýhodami s tím spojenými.Až pojedu ve svátečním oblečení trolejem, nebude se mi moc líbit, že se o mne otře zašpiněné zablácené kolo. A slevu na jízdném nedostanu, za to kolo pojede zdarma.
A pojede-li rodina se dvěma dětmi s kolama - tak vejdou se tam ještě jiní cestující?? toť otázka.
Nestálo by za úvahu vyčelnit určité spoje a ty také označit v jízdním řádu. Takhle by člověk věděl, kdy mu v plnějím troleji, kdy už jsou jen místa k stání, nehrozí ušpinění či poničení oblečení od kol.
7.7.2005 17:17
Dana (neregistrovaný)
Doprava kol v MHD
Pokud Dopravní podnik uvažuje s vožením kol na stálo, nebylo by lepší pořídit tzv. vlečňák za krátké vozy (troleje i autobusy), ten upravit pouze pro kola (stojany) - pak nelze než nápad schvalovat. Taky otázka - rodina se dvěma dětmi - vejdou se vůbec všichni do jednoho (krátkého)spoje? nebo děda se třemi vnoučaty?
10.7.2005 15:53
Dana (neregistrovaný)
odkaz
Já jen odkazuji na hradecké fórum, kde se k této problematice vyjádřilo už mnoho lidí. Já osobně jsem proti vození kol v MHD, zvláště kvůli vytíženosti předmětného místa kočárky.Není výjimkou, když se vezou kočárky 2-3, natož aby se člověk dělil ještě s kolem. Navíc řidiči zrovna jako regulátory nefungují, jak si myslí autor článku v Hradeckých novinách - nebo spíš ředitel Dopravního podniku HK.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme