Hradecká MHD chystá zdražení

Jízdné v královéhradecké MHD od nového roku radikálním způsobem změní sazby. Důvodem je zdražení nafty, ale také přechod na nový odbavovací systém čipových karet. V současné době stojí jedna jízda devět korun, od příštího roku to bude o korunu víc, ale pouze za předpokladu, že cestující bude vlastnit čipovou kartu. Pokud si zakoupí jízdenku papírovou, bude cena dvanáct korun.
"Předpokládáme, že drtivá většina cestujících bude mít čipovou kartu. Papírové jízdenky budou zřejmě využívat jen nahodilí cestující či turisté," uvedl ředitel dopravního podniku Miroslav Kulich. Držitelé čipových karet však podle něj mohou na novém systému i ušetřit. Cesta v rozsahu dvou zastávek bude stát pět korun, karta umožní i přestup mezi linkami a plně nahradí časové jízdenky.
Systém čipových karet bude stát 17 milionů korun. V budoucnu by však nemusel sloužit jen k platbě ve vozech MHD, ale i k jako elektronická peněženka například pro placení parkovného či vstupného do městských zařízení.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
12.8.2005 17:37
babka (neregistrovaný)
rozdílné ceny jízdného - diskriminace??
Je to sprosťárna. Vždyť vlastně lidi budou penezmi na kartě financovat předem město nebo DP. A ti starší, kteří nemají na sponzovonání (fungují jako náhrada banky od které si město či DP půjjčí) ať tedy platí více - na fuj!
13.8.2005 10:49
Jarda (neregistrovaný)
RE: rozdílné ceny jízdného - diskriminace??
Mě se to líbí, už se na to těším. A řeči o financování předem jsou nesmysl - už teď, když byla časová jízdenka, tak se platilo předem.
A jestli se vám to zdá drahé, tak si zjistete, kolik se platí v jiných srovnatlných městech.
19.8.2005 21:39
bill (neregistrovaný)
RE: rozdílné ceny jízdného - diskriminace??
existují města , bohužel ne v ČR , kde je MHD zdarma. V situaci, kdy je Hradec doslova přecpán parkujícími auty je zdražení jízdného nelogické. A rozdíl v tom, že elektronická jízdenka bude za 10 a papírová za 12 je skutečně diskriminační. Proč by měl turista přijíždějící do města platit víc?
17.8.2005 19:56
Eva (neregistrovaný)
A to už nebudou lítačky?! Je to pěkná hnusárna. Kde na to máme brát?
18.8.2005 14:51
Nesa (neregistrovaný)
Jistě, že budou. "Nahrajou se na kartu."
18.8.2005 14:25
Radek (neregistrovaný)
MHD v HK
1.) nedávno vyšel v novinách přehled cen MHD v předních městech ČR a Hradec na tom není vůbec špatně
2.) vozový park je pravidelně obměňován a v porovnání s jinými městy je opět na vysoké úrovni
3.) pokud budou čipové karty podobného typu jako v Plzni, tak to přinese především jednodušší a modernější nákup jízdenek - ať už jenorázových, tak předplacených (měsíčních, čtvrtletních apod.) - viz www.plzenskakarta.cz
18.8.2005 19:32
Anča (neregistrovaný)
změna způsobu placení v MHD
Jo, ale jak si budu jistá, že revizor jen kontroloval a nic mi z karty neubylo - třeba jen poruchou přístroje či nechtěným omylem. Kolik ta srandička kartička stojí nejmíň? A co když se uťuknu a omylem mi to vyžere celou finanční částku na kartě? Stejně to bude zdržovačka, pokud zruší lítačky. To potom ale ať páni revizoři počkají, až na mne dojde řada, a ne že budou chtít pokutu, že jsem neplatila, protože teprve stojím frontu na přístroj! Protože dnes má většina lítačku, těch s papírovkou je míň. A jak to vyřeší nahodilý turista, přijede do města, nikoho tu nemá a nezná, kartu nemá - musí pěšky!
19.8.2005 19:25
Hana (neregistrovaný)
čipové karty
Jak budou čipové karty vlastně fungovat? Nikde neni podrobnější popis. Děkuji
22.8.2005 00:07
Radek (neregistrovaný)
fungování karet
Informovanost je někdy problém ... Nevím, jaký systém karet bude zaveden v Hradci, ale je dost pravděpodobné, že bude fungovat jako ten, co zavedla loni Plzeň. Vlastní čipová karta je velikosti kreditky. Pro její obdržení se vyplní žádost - klasický formulář se jménem, adresou, kontakty apod. - např.na Plzeňské kartě je pak vytisknuta fotka a jméno držitele. Vlastní používání je pak opravdu jednoduché:
1.) předplatné - tj. jízdné na měsíc, čtvrtletí apod. - to funguje tak, že se zajde na "kontaktní místo" - tedy tam, kde se kupují stávající kupony, tam se nahlásí doba předplatného - např. měsíční respektive 31-dení - od 22.8. do 21.9., zaplatí se příslušná částka a paní za přepážkou na kartu "nahraje" příslušné předplatné. Držitel dostane i papírovou stvrzenku, ale při kontrole se prokáže pouze tou čipovou kartou.
2.) jednotlivé jízdné - to se "nakupuje" přímo v autobusech u osazených terminálů, kde se na dotykovém displeji navolí počet a druh jízdenek a na příslušné místo se přiloží karta. Terminál z karty odečte příslušný obnos a vytiskne jízdenku s datem a časem. Samozřejmě musí být na kartě dostatečný "obnos" - karta se "dobíjí" opět na kontaktních místech libovolnou částkou - např. 200,-. Toto dobití nemá nic společného s předplatitelským jízdným - slouží výhradně pro nákup jednotlivých jízdenek v autobusech - a později např. i pro bezhotovostní placení různých kulturních a sportovních akcí.

Tolik tedy ve stručnosti princip fungování karet. Rozhodně není třeba se něčeho obávat - nákup jednotlivé jízdenky není o nic pomalejší než cvaknutí stávajících jízdenek a při vhodně zvoleném období předplatného (31-dení) někdy od půlky jednoho měsíce do půlky následujícího se dá vyhnout i frontám na kontaktních místech. A nakonec - bude-li karta nazvána jako "Hradecká karta" bude majitel vyjadřovat i jakousi patriotní příslušnost ke svému městu :-)
23.8.2005 23:35
Radek (neregistrovaný)
RE: čipové karty
V předchozím příspěvku jsem se asi trošku zbytečně rozepisoval, protože dostatek informací je přímo na webu DPHK. Jak už to tak bývá, někdy člověk nejde nejjednodušší cestou ... :-)
22.8.2005 15:06
novak (neregistrovaný)
Nedostatečné informace od DP HK
Podle naprosto nedostatečných informací (pouze povrchních a neuplných) o městkých kartách, nemá DP HK zřejmě jasno jaký typ karty použije apod.
Cestující hlavně zajímá cena - např. na kolik ho vyjde nová roční jízdenka (včetně pořízení barevné fotografie a karty) oproti předchozí časové jízdence. To je pro cestující nejdůležitější informace a ne plkání o tom, že možná někdy v budocnosti s městskou kartou bude moci platit parkovné atd.
22.8.2005 15:59
hradečankda (neregistrovaný)
vymoženost nebo blbost?
ž vidím starší občany, jak nevidí, než vyndají brýle, uťuknou se v zadání a ejhle - revizoři mají žně. Vím co mluvím, takováto forma existuje místo tradičních "píchaček" a kdo se nikdy nenspletl, před tím smekám! Tahle "sranda" spletení ale stála v práci pětistovku... Oč to bude v DP jiné, jenom dražší....
22.8.2005 22:25
Radek (neregistrovaný)
RE: vymoženost nebo blbost?
... pokud neuvidí na schematické symboly velikosti cca 2x2 cm, tak předpokládám, že už nyní štípají jízdenky obráceně ... možná, že dokonce ani neštípají jízdenky, ale třeba papírky s nákupem či účtenky :-) Ne, vážně - každá novinka přináší větší či menší změny a chápu, že ty změny nejvíce "odnesou" starší lidé, kteří jsou zvyklí na dosud zavedené. Ale stejně tak se museli naučit odbavovací elektronické systémy na poštách či úřadech - a neříkejte mi, že to není fajn, když máte přehled, kdy jdete na řadu a k jaké přepážce.
A ještě něco - vzhledem k turistům budou jistě zachovány i klasické jednorázové jízdenky, takže si je mohou starší lidé nadále kupovat. Karty budou zejména pro předplatné jízdné (tam žádné popletení ze strany cestujícího nehrozí) a pro zvýhodněné jednorázové jízdné - patrně formou výhodnější přestupní jízdenky zakoupené přímo na terminálu v autobusu.
24.8.2005 16:55
lukas (neregistrovaný)
dyt to mate zadarmo
a ne jako u nas kde si musi kazdej koupit listek u ridice jinak vas nepusti do busu tak nevim co resite :D

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme