Hradecká koalice v troskách: TOP 09 odešla

Dosavadní dohody o vládě nad Hradcem jsou v troskách. Z rodící se koalice 5 stran vystoupila TOP 09. Na večerním jednání v pondělí 31. 10. 2010 to oznámil lídr kandidátky Richard Nádvorník. Ostatní strany tím zaskočil.

Podle Nádvorníka má TOP 09 problém s některými představiteli jiných stran. Jak zjistil Český rozhlas Hradec Králové, straně se hlavně nelíbí setrvání bývalých radních ve funkcích. Otazníky visí také nad Vladimírou Šilhánkovou, které podezřelé nájemní smlouvy s městem vyčetl i lídr její mateřské VPM Martin Dvořák. Top 09 je tak už druhou stranou, která se distancovala od dosavadního vedení radnice z ODS.
"Jednání skončilo velmi rychle. Přišel pan Richard Nádvorník, který řekl, že mluví za TOP 09. Byl tam sám, na minulých jednáních byly vždycky minimálně ve dvou nebo ve třech. A řekl, že TOP 09 tuhle koalici opouští. A odešel," popsal Českému rozhlasu Hradec Králové večerní jednání kandidát na primátora Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu.
Zrod nové koalice přitom už od počátku provázely spory stran nejen o jednotlivá jména, ale i o početní zastoupení v radě města. "Osoby, které, byly navrženy na funkce náměstků některých stran, byly pro nás nepřijatelné, a proto se prostě toho jednání už dál nebudeme účastnit," potvrdil Českému rozhlasu rozhodnutí TOP 09 Richard Nádvorník.
Není tajemstvím, že TOP 09 vadí především navržení kandidáti za ODS. "Hodnotím to jako velmi, řekněme, destruktivní, protože přišel pouze pan Nádvorník, oznámil, že končí TOPka v tomto konceptu pětičlenné koalice, nijak nám to nezdůvodnil, jenom nás odkázal, že vydá tiskové prohlášení," komentovala Českému rozhlasu Hradec Králové situaci Pavla Finfrlová z ODS. "My teď čekáme, jak zdůvodní tento krok a budeme se podle toho muset dál zařídit. S tou zbylou čtveřicí se sejdeme v úterý," dodala Finfrlová.
Sestavení většinové koalice ve 37členném zastupitelstvu Hradce Králové se tak nyní zdá být nemožné. Čtveřice zbylých stran má k dispozici pouze 17 křesel. Změna pro Hradec už dříve účast odmítla, také s odvoláním na nechuť spolupracovat s dosavadním vedením radnice. Případným partnerem by mohla být vítězná ČSSD s 8 mandáty. Takovou spolupráci ale už dříve odmítly všechny středopravé strany.
Nejisté je nyní i obsazení funkce primátora. Zdeněk Fink, který minulý týden na nabídku kývl, by bez podpory TOP 09 neměl dostatek hlasů a musel by se spoléhat na podporu Změny pro Hradec, ČSSD nebo Komunistů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
1.11.2010 20:14
Hradecan  (Nováček)
hm,pěkný a co teď bude dál?kdo bude primátorem?
2.11.2010 09:14
Honza  (Nováček)
Ja :)

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme