Hradecká katedrála sv. Ducha potřebuje opravy. Narušený je pískovec ve výšce 40 metrů

Katedrála sv. Ducha v centru Hradce Králové.
Katedrála sv. Ducha v centru Hradce Králové. | autor: hradeckralove.cz

Více než 700 let stará Katedrála sv. Ducha na Velkém náměstí v Hradci Králové je na první pohled v dobrém technickém stavu. Zdání ale může klamat, na některých místech nutně vyžaduje opravu, uvádí Český rozhlas Hradec Králové. Například cenné fiály už po nedávné vichřici na katedrále nejsou, co s nimi bude?

„Myslím si, že katedrála je v relativně velmi dobrém stavu. Ale přeci jen, jsou tady určité problémy. Jsou tady věci, které nás momentálně trápí. Když se postavíte před průčelí katedrály a podíváte se nahoru, uvidíte takové opěráky a jejich zakončení, gotické pískovcové fiály. A nyní už to budou dva roky, co během vichřice jedna z nich spadla dolů. A to nás upozornilo na to, že je potřebné věnovat těmto záležitostem pozornost," vysvětlil děkan Královéhradecké diecéze František Hladký.

Na průčelí katedrály do té doby byly celkem čtyři fiály, jsou vysoké 4 až 5 metrů. "Museli jsme potom všechny sundat dolů a nyní jednáme o tom, abychom mohli zhotovit jejich kopie a ty následně vrátit zpátky na konstrukci. Ty původní, originální fiály, bychom zrestaurovali a umístili na nějakém vhodném místě," řekl děkan.

I další pískovcové prvky jsou silně narušené

Ve špatném stavu jsou i další pískovcové prvky, hrozí pád například balustrády.

„Právě tato událost s fiálami v průčelí mne vedla k tomu, abych se podrobněji podíval i na všechny další pískovcové prvky. Když se díváte zvenčí na věže katedrály, tak na nich uvidíte zábradlí, říká se tomu balustráda. To je také zhotoveno z pískovce a propojuje čtyři rohové věžičky. Když jsem se byl nahoře na ně pečlivě podívat, tak jsem zjistil, že jsou silně narušené. A že by případně mohlo nastat nebezpečí, že by se mohl nějaký kus kamene uvolnit."

Děkan František Hladký k tomu pro Český rozhlas Hradec Králové dodal: „Přeci jen, je to velká výška, nějakých 40 metrů. A i pád malého kousku kamene by mohl způsobit nějaké zranění. A to nás vedlo k tomu, abychom tomu věnovali pozornost. Když se podíváte na věže katedrály z náměstí, tak je vidět, že jsou kryté takovými měděnými šablonami. A některé z nich už jsou také uvolněné. Tedy je nutné i této krytině věnovat pozornost a vše opravit."

V současné době projektanti pracují na zpracování dokumentace. Samotná oprava by mohla začít přibližně za dva roky. Podle dřívějších odhadů biskupství bude potřeba na připravovanou rekonstrukci Svatého Ducha zhruba sto milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Do ulice V Kopečku se opět vrátí stroje. Budou se opravovat kanalizace a vodovody

Od zítřka budou opět zahájeny práce na obnově vodovodu a kanalizace V Kopečku, které byly přerušeny zimní technologickou přestávkou. Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové dokončila obnovu vodovodu a kanalizace v ulici V Kopečku s koncem listopadu a nyní bude pokračovat…
Čtěte více

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více

Základní škola Sever bude mít novou jídelnu s kuchyní. Na opravy se mohou těšit i další školy

Hradec připravuje rekonstrukci části Základní školy Sever v Lužické ulici. Dojít by mělo k rozsáhlým úpravám jídelny a kuchyně, nové budou rozvody kanalizace, vody, tepla i elektřiny, vyměněny budou podlahy i podhledy a dodáno nové odvětrávání. Nyní se bude vybírat projektant.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme