Štítky: | Filharmonie | petrof | klavír | křídlo |

Hradecká filharmonie dostane nový klavír za téměř čtyři miliony korun

Nové koncertní křídlo vyrobí pro hradeckou filharmonii firma Petrof z Hradce Králové.
Nové koncertní křídlo vyrobí pro hradeckou filharmonii firma Petrof z Hradce Králové. | autor: KHK

Filharmonici v Hradci Králové už si nebudou muset na koncerty půjčovat klavír. Královéhradecký kraj plánuje ve spolupráci se Statutárním městem Hradec Králové koupí filharmonii nové koncertní křídlo. Hudební nástroj od hradecké společnosti Petrof bude stát 3,8 milionu korun. Poskytnutí dotace na nákup schválili krajští zastupitelé, vedení města o tom rozhodně v květnu.

„Filharmonie Hradec Králové vlastní velmi zastaralé a nevyhovující koncertní křídlo, takže si pro koncerty musí půjčovat nové, což není ekonomické. O nákupu nového nástroje ve spolupráci s městem rozhodla rada kraje ještě před nástupem pandemie koronaviru a naše rozhodnutí trvá. Do hradecké filharmonie prostě koncertní klavírní křídlo patří, škoda jen, že už se tak nestalo dříve. Spojení špičkového klavíru značky PETROF a Filharmonie Hradec Králové je jednoznačné. Tímto krokem podpoříme nejen místní firmu v těžké ekonomické situaci, ale zároveň zkvalitníme produkci významné hradecké hudební instituce, jíž jsme spoluzakladateli,“ sdělila náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

„Je dobře, že hradecká filharmonie bude mít špičkový nástroj značky Petrof, tedy od světově významného výrobce z Hradce Králové. Město samozřejmě počítá, že na nákup nového křídla přispěje rovným dílem. Finance půjdou z finančního vypořádání roku 2019, které bude hradecké zastupitelstvo projednávat na svém nejbližším zasedání na konci května,“ doplnil hradecký primátor Alexandr Hrabálek.

30 let staré křídlo už je zastaralé

Nové koncertní křídlo stojí 3 870 tisíc korun, přičemž polovinu schválilo poskytnout Statutární město Hradec Králové. Krajští radní na začátku března doporučili zastupitelům, aby zbylou částku ve výši 1 935 tisíc korun pro nákup klavíru schválili. Rozhodovat o ní měli už na konci března, ale pravidelné zasedání zastupitelstva bylo kvůli vládním opatřením přesunuto až na 20. dubna.

Filharmonie Hradec Králové v současné době vlastní koncertní nástroj Petrof, který byl pořízen před třiceti lety a svými technickými parametry nesplňuje současné požadavky interpretů a dirigentů. Filharmonie přitom do svého dramaturgického plánu pravidelně zařazuje skladby, které klavír významně využívají. V průměru se jedná o 8–10 koncertů ročně, kde je klavír buď nástrojem sólovým, nebo dostává významný prostor, a tato vystoupení jsou vždy divácky velmi vyhledávaná.

Firma Petrof nabídla pět koncertních křídel, z nichž odborníci, mezi nimiž byli například klavíristé Helena Weiser Suchárová, Ivo Kahánek a Karel Košárek či současný šéfdirigent filharmonie Kaspar Zender, ve dvou kolech shodně vybrali jako nejvhodnější nástroj Antonín Petrof 275, opusové číslo 0028.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na vánoční trhy, půlmaraton nebo procházku adventním Hradcem

Třetí adventní víkend v Hradci Králové můžete strávit na vánočních trzích na Velkém náměstí nebo se projít vánočně vyzdobeným městem s průvodcem. Poběží se Vánoční půlmaraton, konají se farmářské trhy. Filharmonie zve na pohádku S čerty nejsou žerty, v Aldisu zazpívá Lucie Bílá…
Čtěte více

Sál hradecké filharmonie se bude jmenovat po slavné pěvkyni Soně Červené

Dlouholetý přátelský vztah Soni Červené k Hradci Králové a jejímu orchestru zpečetí název sálu královéhradecké Filharmonie. Jméno nedávno zesnulé operní divy ponese koncertní hala od roku 2025. Sál Soni Červené se tak stane živoucí vzpomínkou na tuto hudební legendu a mimořádně…
Čtěte více

Hradec ocenil výjimečné osobnosti i události

Výroční ceny a tituly Talent královéhradecké kultury za rok 2022 už jsou uděleny. Město předalo ocenění v nových prostorách banky ČSOB. Cenu dr. Františka Ulricha udělilo zastupitelstvo manželům Věře Říčařové a Františku Vítkovi za celoživotní loutkářské mistrovství evropského…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme