Hradecká fakultní nemocnice má prvního pacienta s koronavirem

Odběrové místo funguje u vchodu do nemocnice.
Odběrové místo funguje u vchodu do nemocnice. | autor: FNHK

Hradecká fakultní nemocnice má v izolaci prvního pacienta s pozitivním testem na COVID-19. Je ve stabilzovaném stavu na klinice infekčních nemocí. Nemocnice zahájila vyčleňování observačních lůžek pro pacienty s podezřením na onemocnění COVID-19. Tato lůžka budou sloužit pro pacienty do doby potvrzení či vyloučení onemocnění, následně budou pacienti přeloženi buď na Kliniku infekčních nemocí nemocnice nebo na odpovídající klinické pracoviště.

„Jedná se vyčlenění několika desítek lůžek, které umožňují režim izolace pro pacienty s různými typy onemocnění, u kterých se čeká na výsledky testů na COVID-19. Vytvořením těchto lůžek chceme zajistit maximální ochranu ostatních pacientů i zaměstnanců nemocnice,“ uvedl ředitel nemocnice Vladimír Palička.

Fakultní nemocnice Hradec Králové přijala v souvislosti s epidemií COVID-19 rozsáhlá opatření, zastavila plánované neakutní operace či omezila provoz odborných poraden. Na většině pracovišť platí zákaz návštěv hospitalizovaných pacientů.

Od středy 18. března funguje před vjezdem do areálu nemocnice odběrové místo, které provádí testy nemocných s podezřením na COVID-19, které k vyšetření doporučila Krajská hygienická stanice, infektologové či praktiční lékaři. I nadále zůstává v provozu odběrový tým, který vzorky odebírá přímo u pacientů. Testování pro samoplátce není v tuto chvíli možné.

Nemocnice v minulém týdnu provozovala Dětský klub pro děti zaměstnanců nemocnice. Od dnešního dne je zajištěna péče o děti zaměstnanců díky spolupráci s Krajským úřadem Královéhradeckého kraje a Magistrátem Města Hradec Králové v MŠ Kamarád a v ZŠ Bezručova.

Nemocnice děkuje v souvislosti se současnou situací medikům Lékařské fakulty UK v Hradci Králové a budoucím sestrám, kteří pomáhají přímo na jednotlivých pracovištích nemocnice. Poděkování patří také studentům Univerzity Hradec Králové, kteří pomáhali se zajištěním provozu Dětského klubu, několik i nadále pomáhá individuálně s hlídáním dětí zaměstnanců.

Velké díky patří také všem lidem, kteří se zapojili do šití textilních roušek, kterých nemocnice v posledních dnech získala několik tisíc. Roušky nemocnice využila pro dovybavení zaměstnanců a pacientů nemocnice, kteří vlastní roušky nemají. Tím nemocnice může ušetřit ochranné pomůcky, které by mohla nutně potřebovat v následujících dnech a týdnech v péči o pacienty ve velmi vážném stavu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více

Minulý rok se v hradecké porodnici narodilo o 263 dětí méně než v roce 2022

V hradecké porodnici fakultní nemocnice se minulý rok se uskutečnilo 2014 porodů, což je o 263 méně než v roce 2022. Pokles porodů v posledních letech je ovlivněn demografickým vývojem v celé České republice. Klinika i během loňského roku pokračovala ve zlepšování péče o matky i…
Čtěte více

Projekt hradecké nemocnici přinese ucelenou chirurgii s 22 operačními sály i lepším zázemím pro pacienty

Historicky největší investiční projekt hradecké fakultní nemocnice začne koncem letošního roku. V příštích dnech nemocnice vypíše výběrové řízení na stavební firmu, která zajistí výstavbu projektu Modernizace chirurgických oborů za 4,3 miliardy korun. Nemocnice předpokládá, že…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme