Hradecká Daneta: největší letošní investice do sociálních služeb

Denní stacionář Daneta | Foto: Daneta
Denní stacionář Daneta | Foto: Daneta

Více než třináct milionů korun uvolnila královéhradecká radnice na úpravu prostor denního stacionáře Daneta, jde tak o největší investici do sociálních služeb za letošní rok. Na znovuotevření, které proběhlo v minulém týdnu, se těšilo nejen jednatřiceti zdejších klientů, ale také všechen personál. Daneta jako denní stacionář pro hendikepované funguje už od roku 1993 a tehdy byla Daneta teprve pátým takovým zařízením otevřeným v České republice. Budova Danety se tak nyní dočkala zateplení, výměny oken a nové střechy, její služby se konečně potkají pod jednou střechou.

Po několika letech se magistrátu podařilo zúročit snahu a najít vhodný prostor, který prošel stavebními úpravami a teď zítřejším dnem vpluje do ostrého provozu. „Daneta bude mít konečně sociální služby pod jednou střechou v Severní ulici, chráněné bydlení i nadále zůstává v provozu v Sukových sadech,“ vysvětlil Marek Šimůnek, vedoucí sociálního odboru na královéhradeckém magistrátu. Dodal, že budova v Severní ulici byla zateplena, došlo k výměně oken, opravě střešní krytiny a všech vnitřních rozvodů, které byly dosud v havarijním stavu.

Stavební firma upravila vnitřní dispozice objektu tak, aby splňovaly nezbytné požadavky na potřeby osob se zdravotním postižením. „Otevření denního stacionáře v nově zrekonstruovaných prostorách města je poměrně velkou událostí. Nejenom, že se jedná o jednu z nevýznamnějších investic v sociální oblasti, ale Daneta tím získává velice kvalitní zázemí pro poskytování  sociálních služeb pro lidi s různým stupněm mentálního postižení nebo s kombinovaným postižením,“ zhodnotila Anna Maclová, náměstkyně primátora s gescí pro sociální oblast.

Uvnitř budovy se nachází zázemí pro jednotlivá oddělení denního stacionáře, moderní výdejna stravy s prostornou jídelnou, která je propojena s dobře vybavenou cvičnou kuchyní. Toto koncepční řešení nabízí víceúčelové využití celého společenského bloku. Důstojné je prostředí pro keramickou dílnu i zázemí pro keramickou pec. Rekreačně aktivizační zázemí umožní poskytování různých terapeutických i pohybových aktivit, relaxační místnost nabídne podmínky pro individuální výuku práce na PC i příjemný prostor pro muzikoterapii a odpočinkové aktivity.

Okolí Danety v Severní ulici nabízí možnost pro drobné pěstitelské práce, příjemná zákoutí pro odpočinek i aktivizační činnosti. Prostorné šatny i dostatek sociálního vybavení nahradí klientům Danety to, co celá léta postrádali. Budova má moderní technické zabezpečení, automatické odvětrávání i příjemné zázemí pro personál. Na každém patře jsou ideální podmínky pro poskytování všech úkonů i činností, které ukládají zákonné normy pro poskytování sociálních služeb.

Zařízení Daneta slouží zdravotně postiženým již 20 let. "Otevření modernizovaného areálu s bezbariérovou koncepcí budovy, splňující požadované prostorové podmínky pro poskytování služby, je tím nejkrásnějším dárkem k tomuto významnému jubileu," uzavírají pracovníci Danety.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme