Hradecká dálnice se bortí kvůli vodě

Expertízy potvrdili tušení odborníků. Hradecká dálnice D11 se vlní a sesouvá kvůli vodě. Předchozí průzkumy to však nezjistily. Proč si podmáčeného terénu nevšimli už stavbaři a kdo nyní opravy zaplatí je otázkou.

Stavební i dopravní odborníci si se sesuvy a zvlněním na nových úsecích dálnice u Dobřenic lámali hlavu už více než rok. Problémy se začaly objevovat krátce po dokončení dálnice. Už tehdy ale místní obyvatelé poukazovali na fakt, že trasa dálnice vede místem bažin a mokřadů, kde v minulosti dokonce bývala soustava rybníků. Hydrologický průzkum přitom na nic podobného před stavbou nepřišel.
Opravy vzedmutého tělesa dálnice si nyní vyžádají zásah za miliony korun. Chybu možná zaplatí daňoví poplatníci. Podle informací Mladé fronty Dnes přitom voda zlobí už půl metru pod dálnicí a vyvstávají tak otázky nad kvalitou provedených průzkumů.
"Když se dálnice zaměřovala, vydal jsem se přímo na místo a jednoho inženýra jsem na spodní vodu upozorňoval," řekl MF Dnes dobřenický místostarosta Vlastimil Málek a citoval i odpověď, které se mu dostalo: "Otče, dnes už jsou na to technologie." Společnost Skanska, která dálnici stavěla, ale pochybení odmítá. "Hydrogeologický průzkum se prováděl ve fázi přípravy stavby," potvrdil Mladé frontě Dnes mluvčí Skansky Leoš Verner.
"Mapy a podklady z období posledních sta let by měly vždy sloužit jako výchozí podklady pro naši práci," řekl MF Dnes Zdeněk Zýma, vedoucí skupiny pražské společnosti G-servis. "V případě průzkumu liniových staveb se dělají vrty, které přesně určí charakter podloží a určí, zda je v dosahu spodní voda," dodal. Dálnici ale nyní zvedá silný pramen o intenzitě až 2,5 litru za sekundu.
Poškozené úseky jsou zatím sledovány a je na nich snížena rychlost jízdy. To ale většinou řidiči ignorují. V zimním období by se jim to při náledí nebo sněhu mohlo vymstít. Dálnici čeká oprava, která bude muset zcela nahradit povrch i hluboké podloží. Začít by měla na jaře příštího roku. Zatím ale nikdo nechce spekulovat, zda se opravy uskuteční jako záruční nebo je bude muset zaplatit stát z našich kapes.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme