Hradecká ČSSD zůstala mimo hru, ostatní strany se dohodly bez ní

ČSSD se v Hradci Králové ani přes vítězství v komunálních volbách na radnici nedostane. S největší pravděpodobností ji totiž obsadí koalice pěti středopravých subjektů - ODS, TOP 09, Sdružení Alternativa (HDK), Volba pro město a koalice SNK ED a KDU ČSL.

Jak zjistil Český rozhlas Hradec Králové, už v pondělí večer vznikla mezi subjekty dohoda o koaliční městské vládě. S jinými stranami koalice jednat nebude, na dostatečnou přesilu hlasů jim dohoda stačí. V opozici tak zůstanou ČSSD, KSČM a Změna pro Hradec. Koalice bude mít ve 37 členném městském zastupitelstvu 21 hlasů, ostatní strany dohromady 16.
"Dohodli jsme se, že budeme pokračovat v tomto pětičlenném schématu a že s nikým dalším nebudeme jednat," potvrdila Českému rozhlasu Hradec Králové Pavla Finfrlová z ODS s tím, že další jednání koaličních partnerů je naplánováno na středu.
Lídryně ČSSD Hana Orgoníková byla rychlým zvratem, který její straně dal v cestě na magistrát červenou, zaskočena: "Očekávala bych od lidí, se kterými jsme vedli jednání, že v prvé řadě budou hovořit s námi. V této chvíli je to pro mě nová informace."
Hana Orgoníková se o dohodě pěti stran dozvěděla až od Českého rozhlasu. "Očekávám tedy, že se ozvou ti, se kterými jsme jednali, ať to jsou ty středopravé strany, a pak se k tomu vyjádřím," dodala Orgoníková, která se o dalším postupu chce nejprve poradit se stranickými kolegy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme