Hradecká Beseda se otevře až v roce 2007

Studio Beseda, komorní scéna královéhradeckého Klicperova divadla, prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Ta začala v roce 2004, potrvá až do podzimu 2007 a město za ni zaplatí 70 milionů korun.
"Připravujeme areál, který zabere i část hradeb nad bývalým generálským domem. Bude tam letní scéna a místo pro různé oslavy. Hlavní variabilní scéna Besedy má mít 150 míst, letní bude mít stejnou kapacitu jako scéna před Klicperovým divadlem. Ve sklepích jsou dva krásné klenuté cihlové sály, tam bude ještě malá scéna a galerie, kam přesuneme část sbírky naší Galerie U Klicperů. Díla už dnes téměř nemáme kam dávat," uvedl ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman. Nová Beseda bude mít také ubytovnou pro umělecký soubor a hostující tvůrce v divadelní sezoně nebo při festivalech. Bude tam i zázemí pro techniku a servis.
Beseda má úctyhodnou historii. Někdejší hostinec U Zlatého orla manželů Jeřábkových a zbytky zbořené Slezské brány byly v roce 1796 adaptovány pro divadlo. Od roku 1949 mělo v domě zkušebnu a pomocné provozy profesionální divadlo, studiová scéna tady vznikla v roce 1980.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme