Štítky: | anketa | Kaštanka | alej | arnika |

Hradecká alej Kaštanka získala titul Alej roku 2016. Lidé bojují za její záchranu

| autor: kastanka-hk.cz

Už v lednu zvítězilo kaštanové stromořadí na Pražském předměstí v Hradci Králové v anketě Alej roku 2016. Až nyní ale společnost Arnika předala hradecké Kaštance titul oficiálně. Diplom i ceny od sponzorů ankety převzali zástupci spolku Kaštanka, který se snaží zabránit vykácení vítězné aleje kvůli rozšiřování železniční tratě směrem na Pardubice. 

Podporu aleji vyjádřilo nejen 1 264 hlasů v anketě, ale také téměř tisícovka lidí, kteří v sobotu dorazili na Den pro Kaštanku II., jehož vrcholem bylo předávání titulu Alej roku 2016. Stromořadí uspělo v konkurenci 52 nominací z celé ČR.
 
„Vítězství Kaštanky v anketě Alej roku není zajištěním její budoucnosti v řádu mnoha generací. Určitě však je odpovědí té současné: mnozí z nás si hodnotu aleje uvědomují a chtějí, aby tu s námi zůstala,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z Arniky.
 
Vítěznou alej podle ní ohrožují plány na zdvoukolejnění trati z Hradce Králové do Pardubic. Kaštanku se snaží chránit a zachránit stejnojmenný spolek, který stál i za úspěšnou nominací do ankety.
 
„Kaštanka získala titul díky podpoře občanů Hradce Králové, kterým za to patří velký dík. Tisícovka se jich přišla podívat i na sobotní akci, jejímž mottem byla „stavba druhé koleje, aniž by padnul k zemi jediný strom“.  A to se také povedlo: vlak jezdil pod kaštany, vozil spokojené děti a všichni se společně radovali. Arnice děkujeme za podporu a pozitivní energii, kterou kolem sebe šířila. Určitě se snažíme o totéž. I proto jsme se rozhodli všechny ceny věnovat společnosti Printepo, která poskytuje vzdělání lidem s tělesným a kombinovaným postižením,“ říká Jana Burdychová ze spolku Kaštanka.
 
„Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránit neumí, což mě přimělo, abychom jim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje,“ říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
26.5.2017 12:08
Tomáš (neregistrovaný)
Alej
Stromy jsou skvělé, sázejme dále. Ale trať mezi HK a PU je extrémně důležitá. Pokud trať vadí, musí se najít kompromis. Ale trať je důležitější než alej. Tím neříkám, že se nutně musí kácet.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Budoucnost aleje Kaštanka posoudí odborníci. Zůstane celá nebo jen půlka?

Za pět let pravděpodobně začne stavba posledního úseku dvoukolejky mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Plány na sedmikilometrový úsek jsou znovu na počátku. Už na podzim by mělo být vše jasné, především osud kaštanové aleje na Pražském Předměstí. Bude záležet na posudku expertů…
Čtěte více

Kaštanová alej půjde i přes odpor k zemi. Město chce vysadit novou

Definitivně skončilo jednání města o zachování kaštanové aleje na Pražském Předměstí v Hradci Králové. Staleté stromy půjdou k zemi. Nevyšla totiž možnost posunu připravované druhé železniční koleje směrem na Pardubice, protože v těch místech bude město stavět zařízení…
Čtěte více

Klicperovo divadlo opět zabodovalo v anketě portálu i-divadlo.cz

Klicperovo divadlo se stalo nejoblíbenějším divadlem roku 2019 v regionech. Rozhodli o tom hlasující diváci ve výroční anketě portálu i-divadlo.cz. Mezi regiony, tedy divadly mimo Prahu, Brno a Ostravu, získali zlatou příčku i Sára Venclovská a Jan…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme