Hradečané zneužívají parkování pro invalidy

V Hradci Králové se „přemnožila“ vozidla invalidů. Speciální označení totiž zneužívá stále více lidí. Karty do vozidla lze navíc sehnat velmi snadno. Řidiči se tak snaží vyhnout placení vysokého parkovného.

Lidé se zdravotním postižením mohou mít ve městě parkování zdarma. Pokud splní zákonné předpoklady, vydá jim Magistrát kartu označující vozidlo invalidy. Karta však nepatří autu, ale osobě. Falešná označení se ale objevují stále více i u vozidel zdravých řidičů. „Pokud strážníci najdou falšovanou kartu, mohou auto zablokovat, nechat je odtáhnout, nebo uložit pokutu třeba za špatné stání. Ty karty se bohužel dají koupit v každém papírnictví, ale nemají žádné ochranné prvky,“ řekla Hradeckému deníku Eva Čížková z Městské policie Hradec Králové.
Podle zjištění Deníku nejsou případy zneužití karet vůbec ojedinělé. Řidiči se snaží využívat vyhrazená parkovací místa. Ta jsou totiž od července v Hradci Králové pro invalidy zdarma. Strážníci se na falešná označení chtějí zaměřit. Karty lze poměrně snadno rozlišit podle ochranných prvků, jako je vodoznak a číslo shodné s číslem průkazu invalidy.
Městská policie upozorňuje i na druhý nešvar, kdy invalidé půjčují karty nebo svůj vůz zdravým řidičům, například členům rodiny. Vozidlo ale smí být označeno pouze v případě, že přepravuje majitele karty. „Bohužel je to tak. Někteří postižení lidé karty dobrovolně půjčují příbuzným, kteří je zneužívají. Dělá to zle u běžné zdravé veřejnosti. Bohužel se to příliš nekontroluje, a to je chyba,“ uvedl Hradeckému deníku Jiří Morávek, ředitel Centra pro zdravotně postižené Královéhradeckého kraje.
Za zneužití karty hrozí citelné tresty. Přestupky řeší sociální odbor radnice. „Úředníci mohou udělit pokutu až deset tisíc korun, nebo invalidovi kartu odejmout, což je asi nejhorší trest. Na druhou stranu i postižení musejí respektovat pravidla,“ vysvětlila Deníku Eva Čížková.
V Hradci Králové mají invalidé vyhrazeno 90 bezplatných míst, která jsou ale zahrnuta do parkovacího systému provozovaného firmou Atol. Město za vyhrazená místa Atolu ročně platí asi tři čtvrtě milionu korun, tedy přibližně 8 200 korun za každé místo. Dalších zhruba 200 parkovacích míst ve městě je pak vyhrazeno přímo pro konkrétní invalidní vozidlo.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
29.10.2009 19:24
Xaver (neregistrovaný)
Z každého "zneužívače" udělat na čas invalidu. Takové roztříštěné koleno dokáže někdy divy nevídané...:-))
16.4.2015 14:23
EVA ŠŤASTNÁ (neregistrovaný)
dotaz
Manžel je skutečně invalidní a 90 vyhrazených míst je pro takové město směšně málo. Nedávno jsme dostali za stěrač lístek, že nestojíme na vyhrazeném místě a nemáme zaplaceno. na co tedy má kartu invalidy když nemá kde parkovat?
Bylo nám řečeno, že můžeme s touto kartou parkovat i na placených místech bez placení. Kdo má pravdu?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme