Hradečané už pijí vodu z Orlice

Úpravna pitné vody z Orlice pro Hradec Králové začala v těchto dnech zásobovat vodou domácnosti ve městě. Ve vodovodních potrubích tak teče upravená voda z řeky. Postupně má povrchová voda tvořit až polovinu dodávek k odběratelům.

Druhá polovina dodané pitné vody bude i nadále do hradeckých kohoutků putovat z podzemních zdrojů. Jedná se o lokality Litá-Mokré, ale také podzemní zdroje z Náchodska a Pardubicka. Dodavatel pitné vody pro město, Královéhradecká provozní a.s., byl k tomuto kroku donucen ekologickými limity pro odběr kvalitní podzemní vody. Její stav je dlouhodobě podprůměrný a hrozily by poškození zdrojů nebo vodních poměrů v oblasti zdrojů. Ty se totiž z části nacházejí v přírodní rezervaci Zbytka patřící mezi chráněná území Natura 2000.
Hradečané byli na vodu z Orlice zvyklí až do roku 1997. Její kvalita je přísně sledována a splňuje všechny hygienické požadavky. Jak uvedl Český rozhlas Hradec Králové, úpravna začala vodu dodávat už na počátkem 60. let minulého století. Od roku 1997 pak fungovala jako zdroj záložní a spouštěna byla pravidelně jednou ročně pro kontrolu technologií.
Hradečané se nyní nemusejí bát ani zvýšené chloridace vody. Ta se totiž čistí několika způsoby. Mezi hlavní patří ozonizace, která využívá desinfekční účinky kyslíku. Potom přijdou na řadu tzv. galeriové čiřiče a tradiční pískové filtry. Chlor se do vody přidává bez ohledu na její původ kvůli udržení kvality pitné vody při cestě potrubím.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme