Hradečané se na úklid chodníků nehrnou

Dobrovolníci z řad občanů si mohou nově přivydělat zimním úklidem chodníků. Hradecké Technické služby nabídly 3 koruny za metr. Důvodem je tzv. chodníkový zákon, který zodpovědnost za zimní údržbu chodníků přesunul z majitelů přilehlých nemovitostí na města a obce. Odezva na nabídku? Nulová.

Technické služby se nově musejí při sněhové nadílce postarat zhruba o 400 km chodníků. Ještě loni to bylo jen 180 km. I přes nasazení téměř stovky zaměstnanců a nákup nové techniky za 7 milionů korun se celé město nedá uklidit včas. Přednost mají nebezpečná místa, jako jsou mostky, schody, šikmé plochy, dlažba a frekventovaná místa. Jako poslední, teprve když zbude čas a uvolní se síly a prostředky, přijdou na řadu chodníky označené cedulemi jako neudržované.
Pro zrychlení úklidu nabídli občanům Technické služby, že jim uhradí přibližně 3 koruny za metr chodníku, o který se vlastními silami postarají. Hradečané ale na nabídku až na jednotlivé výjimky vůbec nereagovali. „Zatím se nám z obyvatel nikdo nepřihlásil,“ řekl Mladé frontě Dnes ředitel Technických služeb Jiří Henzl. Podle něj pouze jeden bývalý zaměstnanec pomáhá s úklidem v Roudničce a zájem projevila jedna stavební firma, která v zimě hledá náhradní práci pro své zaměstnance.
Nabídka „zimní brigády“ má ale háček. Jakmile Technickým službám dojdou peníze, nabídku ukončí. Náklady na zimní údržbu přitom nemohou Technické služby přímo ovlivnit. Závisí na množství sněhové nadílky a délce zimy. Předběžně město počítá, že ho úklid přijde až o 3 miliony dráž než v minulých letech. Náklady by tak mohly překročit i 8 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
22.12.2009 08:36
rzr (neregistrovaný)
Je pořeba upřesnit jednu věc, zákon nepřenest zodpovědnost za zimní údržbu chodníků z majitelů přilehlých nemovitostí na města a obce, ale na maji tele chodníků. To že to jsou většinou města a obce je věc jiná. Každý majitel má povinnost se o svůj majetek stara. Já jako majitel chodníku před svým domem se o něj musí starat sám, tak proč ne i ostatní. Ohledně dobrovolníků, sposta lidí si prostě uklízí před domem dál městské chodníky, a nemá s tím problém, je to vizitka toho, kdo v domě bydlí, ane města, stejně tak obchdy si před vchodem zametou, tak proč dělat z komára velblouda. Asi není o čem psát....
22.12.2009 08:37
Honza (neregistrovaný)
Ale ze nam toho snehu zase napadlo, od Rijna do Dubna, stale snezi. Hruza vyjit ven...zbavili jste se parkovani, zbavili ste se odpadu, chcete dat ruce pryc i od svetel, ted Vam vadi uklizeni....no tak to nechci platit dane!!!!!!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme