Hradec zve do svých parků. Najděte v nich vybraný strom a vyfoťte se u něj

| autor: hradeckralove.cz

Letošní Dny evropského dědictví zvou v Hradci Králové k návštěvě sadů a parků. Ve speciálním programu budou v neděli 17. září ve vybraných parcích připravené komentované prohlídky, promenádní koncert i aktivity pro děti. Zpřístupněné budou pevnostní kasematy nebo skleník v Jiráskových sadech. Akci doprovodí i fotosoutěž a město k ní hodlá vydat publikaci.

„Dny evropského dědictví pravidelně v září otevírají veřejnosti brány nejzajímavějších budov, objektů a architektonických památek. Národním tématem pro rok 2017 jsou památky a příroda, a právě příkladem jejich spojení jsou v Hradci Králové parky a sady,“ řekla Anna Maclová, náměstkyně primátora pro oblast kultury v Hradci Králové. Procházky po hradeckých parcích a sadech bude možné na vybraných místech 17. září spojit s odbornou komentovanou prohlídkou, zpřístupněné budou pevnostní kasematy, návštěvníci mohou zavítat do skleníku nebo na promenádní koncert v Jiráskových sadech. V Šimkových sadech se dětem bude věnovat oddíl Junáku s hrami v přírodě, v parčíku 5. května na ně čekají jízdy na dětské železnici.

Doprovodné programy budou připravené v době mezi 10. a 17. hodinou v Jiráskových, Kubištových, Šimkových a Žižkových sadech, v parku na náměstí 5. května, u zdravotnické školy a v sadech architekta Lisky. Vstup na doprovodný program je zdarma, vyjma vstupného na dětskou železnici.

„U příležitosti Dnů evropského dědictví město vydá i tematický materiál Procházky po hradeckých parcích a sadech, který naváže na již vydané Procházky po mostech, hodinách, školách, věžích nebo zvoničkách,“ dodala Anna Maclová. Všechny materiály budou k dispozici v turistických informačních centrech na Velkém náměstí, v budově hlavního nádraží nebo v infocentru na Eliščině nábřeží.

Akci také doprovodí fotosoutěž „Hledejte označené stromy a vyfoťte se!“ V každém parku nebo sadu je označený vybraný reprezentativní strom, u kterého se zájemci mohou od 17. do 30. září sami vyfotit a fotografie zaslat do konce září na adresu . Tři vylosovaní získají publikaci o Hradci Králové a upomínkové předměty.

Program procházky po hradeckých parcích a sadech 17. září 2017

Jiráskovy sady

10 - 17 hodin - zpřístupnění objektu Střední školy vizuální tvorby s možností prohlídky, ukázky dekorací, prezentace návrhů studentů na rekonstrukci Sadů arch. Lisky v rámci konference Vnitrobloky 2016
10 - 17 hodin - otevření skleníku za přítomnosti zahradníka; zpřístupnění kasemat u vchodu do sadů od zimního stadionu
10.00, 12.00, 15.00 hodin - komentovaná prohlídka - sraz u altánu (Daniel Jeřábek, Technické služby Hradec Králové)
16.30 – 17.30 hodin - promenádní koncert v altánu - Dechový orchestr ZUŠ Habrmanova, řídí Jan Doležal

Reprezentativním stromem sadů je Liriodendron tulipifera - liliovník tulipánokvětý.

Sadová úprava náměstí 5. května

10 - 17 hodin - jízdy na Dětské železnici, mimořádně na parní mašince (12 - 14 hodin polední pauza)
11.00, 12.30 hodin - komentovaná prohlídka - sraz v centrální části parku (Monika Švástová, Technické služby Hradec Králové)

Reprezentativním stromem sadů je Sophora japonica – jerlín japonský.

Šimkovy sady

10 - 17 hodin - hra pro rodiny s dětmi, start u klubovny Junáka
10.00, 12.30 hodin - komentovaná prohlídka - sraz u Rotundy (Pavel Zadrobílek, autor revitalizace sadů v letech 2012 – 2013)

Rotunda - možnost občerstvení

Reprezentativním stromem sadů je Quercus frainetto – dub uherský a Quercus palustris – dub bahenní.

Kubištovy sady

13 - 17 hodin - informační panely k tématu protiletecký kryt z 2. světové války a budoucnosti Kubištových sadů
14.00, 16.00 hodin - přednáška na téma protiletecký kryt z 2. světové války - sraz u informačních panelů (stánku), vstup do sadů ze strany od sportovní haly (archeolog Filip Šrůtek, společnost Stratum)

Reprezentativním stromem sadů je Fraxinus excelsior – jasan ztepilý.

Žižkovy sady

10 - 17 hodin - informační panely k tématu budoucnost Žižkových sadů - představení plánované rekonstrukce

Reprezentativním stromem sadů je Juglans nigra - ořešák černý.

Park u zdravotnické školy

13.00, 14.00 hodin komentovaná prohlídka - sraz u autobusové zastávky v ul. Komenského (Daniela Maternová, Technické služby Hradec Králové)

Reprezentativním stromem sadů je Ginkgo biloba – jinan dvoulaločný, památný strom.

Sady architekta Lisky

10 - 17 hodin - zpřístupnění budovy Živnostenského úřadu, kterou vystavěl Oldřich Liska k vlastnímu využití s atelierem a projekční kanceláří; prohlídka budovy včetně přístupu na balkon, na zahradu; výstava historických plánů budovy

Reprezentativním stromem sadů je Catalpa bignonioides - katalpa trubačovitá.

Sady Vítězslava Nováka

Volná prohlídka

Hledejte reprezentativní strom - Aesculus hippocastanum - jírovec maďal.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Veřejné grily a ohniště v Hradci slouží už více než deset let. Kde je lze najít?

Nemáte zahrádku ani terasu, kde by jste si mohli ogrilovat něco dobrého? V Hradci exituje možnost využít veřejných grilů. Například v Šimkových sadech je město zřídilo již před více než deseti lety. Ohniště lze nalézt i v městských leísch. Lidé si je oblíbili a hojně je…
Čtěte více

Jiráskovy sady stárnou a nová studie je má omladit a zajistit jim udržitelnost

Jiráskovy sady v Hradci Králové jsou dominantní plochou zeleně v centru města, o jejichž údržbu, včetně obměny zeleně, se pravidelně starají technické služby. Město nyní plánuje pro další postupnou obnovu dřevin a jiných porostů taková pravidla, aby byla podpořena dlouhodobá…
Čtěte více

Severní terasy chátrají už roky. Povede se radnici nechat je opravit?

Stav severních teras, které jsou kolem historického centra Hradce, se zatím stále jen horší. Jejich opravy jsou opět v programu vedení města, ale budou se muset spojit s rekonstrukcí Žižkových sadů a bez dotace se neobejdou. Brzy to bude 12 let, kdy se u Adalbertina část hradeb…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme