Hradec zpřístupní vykopávky

Jedinečnou příležitost nahlédnout do hradecké historie budou mít zájemci v polovině srpna. Město ve spolupráci s Muzeem východních Čech připravilo komentovanou prohlídku nových archeologických nálezů na starém městě. Málokdo například tuší, že u katedrály byl hřbitov. Teď budou zbytky hrobů dokonce vidět.

„Vykopávky vždycky přitahují zájem veřejnosti, a o to více, když se provádějí přímo v centru městské památkové rezervace. Protože se chystáme Velké náměstí rekonstruovat, má teď veřejnost jedinečnou příležitost seznámit se zajímavou formou s hradeckou historií. Taková příležitost tu nebyla desítky let a v dohledné době se jistě nebude opakovat,“ řekl Mladé frontě Dnes primátor Otakar Divíšek. Šance prozkoumat neznámou minulost bude možná jediná. Tajemství se odhalí 12. srpna od 15 do 17 hodin.
Současné archeologické práce například v okolí katedrály sv. Ducha odhalily pozůstatky hřbitova. „Ten vznikl společně s katedrálou a od okolního světa ho ohrazovala hřbitovní zeď,“ popsal MF Dnes archeolog hradeckého Muzea východních Čech Radek Bláha. Podle vědců se zde pohřbívalo celých 400 let, dokud výnos Josefa II. hřbitovy ve městech nezakázal.
Přesný počet pohřbených se dá jen těžko určit. Kvůli předchozím stavebním úpravám část vrstev v zemi chybí. I tak ale archeologové odhadují počet na stovky. „Pohřbívalo se nad sebe a jeden hrob porušoval druhý,“ vysvětlil Mladé frontě Dnes Bláha s tím, že jen na ploše dvaceti metrů čtverečných nalezli 60 hrobů.
Záhadou je zatím i doba pohřbívání. Až na pár výjimek se odborníci nemají čeho chytit a výzkum tak ještě potrvá. „Pouze v několika případech jsme nalezli drobné předměty, které byly uloženy se zemřelým člověkem. Šlo o bronzové křížky, prstýnek, přezku či růženec. Ty příslušné hroby datují do 17. a 18. století. Definitivně ale zanikl v roce 1793, kdy se zbořila hřbitovní zeď,“ sdělil MF Dnes archeolog Bláha.
Archeologické nálezy se po prohlídce zrakům veřejnosti opět schovají. Úplně pak zmizí s rekonstrukcí Velkého náměstí, kterou město plánuje na roky 2013 - 14. Část nálezů se přesune do muzea, zbytek se znovu skryje pod zem pro budoucí generace.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme