Hradec znovu usiluje o evropský rozměr

Stát se nejen Salonem republiky, ale možná i salonem Evropy. Takovému cíli by mohla dopomoci celoevropská soutěž o nový územní plán Hradce Králové. Město je v mnoha ohledech jedinečné a soutěž by mohla být pro nejlepší evropské architekty a urbanisty opravdovou výzvou.

Celoevropskou soutěž chce hradecká radnice vyhlásit co nejdřív. Tlačí ji trochu čas. Podobný rozvojový dokument totiž musejí mít všechna česká města hotový do roku 2016. A zodpovědnost je to obrovská. Nový územní plán totiž určí rozvoj Hradce na desítky následujících let. Může tak stejně úspěšně navázat na monumentální dílo Kotěry a Gočára, jako jejich odkaz zničit.
Současné vedení města si od soutěže slibuje mnoho. „Doufáme, že se přihlásí urbanisté, kteří přinesou do města nějaké novinky. Vyhodnocení nabídek by mělo proběhnout v červnu letošního roku,“ řekl Hradeckému deníku primátor Otakar Divíšek. Značná očekávání přímo korespondují i s nemalou cenou, kterou radnice vyčlenila. Samotná soutěž přijde zhruba na 7 milionů korun, zhotovení plánu pak až na 20 milionů.
Ideové záměry plánu bude posuzovat nezávislá odborná komise. V ní by kromě renomovaných urbanistů a architektů měli zasednout i zástupci města. Konečné slovo a tíha rozhodnutí bude na zastupitelích. „Na zpracování samotného územního plánu vypíšeme zvláštní soutěž. Vítěz by se měl vybrané ideje držet a přenést ji do plánu,“ řekl Deníku náměstek primátora Josef Malíř. Radnice očekává kolem 30 návrhů.
Nápady autorů nechce město dopředu nijak omezovat. Přesto určité pevné body musejí platit. Budou to především podmínky dopravní infrastruktury, včetně připravovaných obchvatů města. „Současný územní plán počítá s rozvojem města na západ k dálnici. Někdo třeba navrhne směr k Pardubicím. Pokud to bude mít logiku, tak se tím budeme zabývat,“ doplnil Hradeckému deníku náměstek Malíř.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme