Hradec žije divadlem! Zahajovací průvod mořeplavců i provazochodců vyráží do ulic už zítra

Divadelní festival začíná už zítra
Divadelní festival začíná už zítra

Divadlo, tanec, poezie, performance i rozhlasové hry. Oblíbený festival Divadlo evropských regionů a s ním spojený Open Air Program klepe na dveře. Začíná už zítra a to v 17 hodin slavnostním zahajovacím průvodem. Ten startuje na Masarykově náměstí a pokračuje přes město až na Malé náměstí. 

Průvod mořeplavců začíná na Masarykově náměstí

„Nadechněte se společně s námi čerstvého vzduchu. Připojte se k průvodu k zahájení letošního divadelního festivalu v Hradci Králové a staňte se na okamžik součástí jedné velké performance! Těšíme se na všechny vzducho i mořeplavce a především provazochodce,“ lákají na zahájení „divadelňáku“, který potrvá až do 26. června, jeho pořadatelé.

Už po sedmnácté v řadě festival doprovází také nesoutěžní divadelní přehlídka Open Air Program. Na patnácti otevřených scénách, v ulicích a v šapitech se během 10 dní uskuteční více než dvě stovky divadelních, hudebních a doprovodných produkcí. Letošním pojítkem pro divadelníky, hudebníky, ale také návštěvníky je heslo Otevřený vzduch.

Na hlavní akce venkovního programu se můžete těšit ve velkém bílém Open stanu v Žižkových sadech. „První večer otevře hlavní program pražský nezávislý soubor Divadlo NaHraně s představením Hrabě 2.15: Bez dechu – Zádušní kabaret pro Václava Hraběte, ve kterém zazní zhudebněná poezie z díla jediného tuzemského představitele Beat Generation,“ popisují pořadatelé.

Většina představení pod širým nebem je za dobrovolný příspěvek

A rušno bude i další dny. Z bohatého programu můžete vybírat z talk show, loutkových divadel, koncertů, tanečních představení či třeba rozhlasové hry. Od úterý do čtvrtka zavítá do Hradce Králové tradiční host divadlo Vosto5, které v letošním roce slaví již 20 let na scéně. Festivalový rej také po dvou letech opět zavane do Villy Mysteria – budovy bývalého Záložního úvěrního ústavu v Tomkově ulici č.p. 177. Zhruba dvě desítky výtvarníků a scénografů sem zapůjčí svá díla a někteří vytvoří instalaci přímo na místě.

Na divadelní představení, improvizace a taneční performance se můžete vypravit také na Gočárovo schodiště, Malé náměstí či Jižní terasy. Návštěvníci se také budou moci v průběhu celého festivalu libovolně zúčastňovat výtvarných a pohybových workshopů. Ty jsou určeny i pro děti. O prvním víkendu se také můžete těšit na bleší trh Open Šmelitex, o druhém pak na výtvarný designový minitrh Open Pocket. Na festivalové diváky rovněž čekají besedy a přednášky o divadle a muzice. 

Většinu představení a koncertů je možno podpořit dobrovolným příspěvkem, a to před nebo i po jeho začátku na dané scéně. Na vybraná představení označená v programu je nutné zakoupit lístky, jejich cena se letos pohybuje od 50 do 100 korun.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Divadelní festival se blíží. Vstupenky budou v předprodeji už od pondělí

Už se nemůžete dočkat, až si budete užívat kultury v hradeckých ulicích? Letošní divadelní festival je naplánován v termínu od 24. června až do 1. července. Předprodej vstupenek začíná už v pondělí 9. května od 10 hodin. Regiony - Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové…
Čtěte více

Divadelní festival se vrací do Hradce v plném rozsahu a s novým názvem Regiony

Červnový divadelní festival, který má v Hradci Králové více než pětadvacetiletou tradici, ohrožovala do poslední chvíle nepředvídatelná vládní opatření a omezení. Nakonec rozvolnění umožní, aby se tradiční svátek divadla a živého umění uskutečnil v plném programovém rozsahu…
Čtěte více

Zveme: Na divadelňák Letos jinak, farmářské trhy a noční prohlídku města

Poslední červnový víkend slibuje velkou nálož kultury, ač se do poslední chvíli nevědělo, jakou bude mít letošní výjimečný ročník divadelního festivalu podobu. Festival Divadlo evropských regionů a Open air program LETOS JINAK se koná od pátku do neděle. Vyrazit můžete také do…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme