Hradec zdraží nájemné o čtvrtinu

Když už člověk něco dělá, měl by to dělat pořádně. Jinak chvályhodné pořekadlo si bohužel vzali k srdci i hradečtí radní, když rozhodovali o zdražení nájemného. Regulované nájemné tak bude šlapat na paty Praze.

Město totiž využije naplno svou možnost deregulace nájemného a zdraží na povolené maximum. Od příšího roku tak budou Hradečané v městských bytech platit 90,6 koruny za metr čtvereční. Proti současným zhruba 70 korunám vzrostou ceny bydlení téměř o čtvrtinu. "Jedná se o poslední možnost jednostranně zvýšit nájemné. Poté ke změnám, ať už směrem nahoru, či dolů, bude nutná dohoda obou stran - pronajímatele i nájemce," vysvětlil krok města Mladé frontě Dnes Ondřej Votroubek, vedoucí odboru správy majetku na hradeckém magistrátu.
Skokový růst se dotkne téměř tisícovky městských bytů. V řadě z nich ale bydlí ekonomicky slabší lidé, kterým se výše nájemného nelíbí. Ceny se stále více blíží běžnému tržnímu nájmu, na které sociálně slabší nedosáhnou. Hradec si přitom od nového zdražení slibuje více než 50 milionů korun navíc do městské kasy. Z vybraných peněz by pak chtěl především zaplatit nutné opravy a rekonstrukce. "Úprava regulovaného nájemného rozhodně může přispět ke zlepšení stavu bytového fondu," řekla MF Dnes mluvčí hradeckého magistrátu Magdalena Vlčková. "Legislativa řeší tímto krokem narovnání situace ke skutečnému stavu a schválená výše nájemného umožní vlastníkovi starat se o nemovitosti tak, jak je třeba," dodal Mladé frontě Dnes Votroubek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme