Hradec vzpomíná na válečné ležení 1866

Centrum Hradce Králové se dnes změní ve válečné ležení roku 1866. Stovky členů vojenských historických jednotek v rakouských a pruských uniformách přenesou návštěvníky tamního Velkého náměstí do dob rozhodující bitvy, která se odehrála 3. července před 140 lety na Chlumu. Dnešní program začne na Velkém náměstí v 16, zítra již v 10 hodin. Na nedělní odpoledne je v areálu bojiště na Chlumu připravena velká bitevní ukázka. Připraven je i bohatý doprovodný program.Uvádí to v dnešním vydání pro Královéhradecký kraj MF DNES.
V celodenním sobotním programu se budou střídat domácí a zahraniční vojenské dechové hudby, diváci spatří ukázky historických tanců a odívání. Jak se válka roku 1866 odrazila v lidových popěvcích, uslyší v podání skupiny Patrola. Velkou atrakcí by měl být příjezd rakouského jezdectva a jeho přehlídka před starou hradeckou radnicí, která začne ve 13 hodin. Po setmění se vydá ke katedrále svatého Ducha průvod vojska osvětlený pochodněmi a na Velkém náměstí se odehraje audiovizuální představení Smíření 1866 zakončené ohňostrojem. „Diváci uvidí kombinaci velkoplošné videoprojekce bojových scén s hraným představením na pódiu,“ sdělil Radek Balcárek z Gardy města Hradce Králové. Vzpomínkové akce vyvrcholí v neděli odpoledne na Chlumu, kde se uskuteční velká bitevní scéna. K vidění bude asi šest set vojáků v historických uniformách včetně desítek jezdců na koních.
Připomínky 140. výročí válečného tažení z roku 1866 budou v kraji téměř po celý rok. Lidé už zhlédli několik rekonstrukcí bitev a řada měst, která válečné události zasáhly, připravila tematické výstavy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
30.6.2006 17:37
Červ (neregistrovaný)
parkoviště
Parkovný 50,-Kč u autobusáku,kam mám jako na ty 2 dny dát fáro???Nešlo by to parkoviště na příští rok pronajmout??? Bydlím naproti, za ty 3 dny bych si vydělal na dovolenou.Ale asi si to nebudu moc ošéfovat jako technický služby,abych tam dal cedule ,že od pátku parkoviště čistí a až lidi odjedou tak tam nasadí 2 maníky,kteří pouští auta,ale už za peníze to je docela dobrej trik.Ještě ,že ta historie města je ,je na čem rejžovat :-)))))))))))
30.6.2006 21:59
gsxf-šroubek (neregistrovaný)
dobrý červe, jen jim dej je to ostuda města,při tom pronájmu jdu do toho s tebou budeš můj vedoucí!!! ti tam budu dělat toho maníka abudu ti vybírat 50kč.na dovolenou za to pojedeš ty s červicí a s červíčkou.hoj
1.7.2006 06:56
červ (neregistrovaný)
ok ,díky parchanti vychcaný,aby jim celej víkend pršelo a dostali rýmu :-),můžu s tebou na příští rok počítat?to je super :-)
6.7.2006 09:09
Leonita (neregistrovaný)
Už jste dali pryč! Otevřená diskuse se nepřipouští! tady není možný vyjádřit svůj názor?
6.7.2006 16:45
Jaroslav Fišer (neregistrovaný)
cenzura
Příspěvky takových ubožáků jako jsi ty budu vždy mazat! S otevřenou diskuzí tvoje urážky nemají nic společného.
Jaroslav Fišer - provozovatel tohoto serveru
7.7.2006 08:43
leonita (neregistrovaný)
RE: cenzura
Na tom určitě něco je! Ale ještě by mě zajímalo, proč neumažeš urážku nad tím? Červ je sprostej jako dlaždič a uráží představitele města a to ti nevadí?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme