Hradec vysází stovky stromů a přibydou nové druhy květin, třeba krásenky

Městskou zeleň letos oživí nově i krásenky.
Městskou zeleň letos oživí nově i krásenky. | autor: pixabay.com

Stovky nových stromů, desítky druhů květin a návrat k mozaikovému sečení chystají na letošní rok Technické služby Hradec Králové. S první výsadbou stromů se začne na jaře, kdy se obmění část jehličnanů. Výsadba listnatých stromů je pak připravena na podzim. V létě se technické služby chystají vrátit k mozaikovému sečení trávy, které se v loňském roce osvědčilo a našlo si oblibu také u obyvatel Hradce.

„Na jaře obvykle vysazujeme jehličnaté stromy, pro které je tento termín příznivější. Nejčastěji jsou to borovice a jedle. Počítáme, že jich vysadíme několik desítek. Jde především o obměnu těch starších proschlých za nové. Malé borovice se objeví například v Borečku v Březhradě,“ říká Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové, který má na starosti městskou zeleň.

Nejvíce stromů se ale v Hradci vysází na podzim, podobně jako v minulém roce by mělo být letos vysazeno zhruba 600 až 700 převážně listnatých stromů. Na jejich závlahu město opět plánuje využití speciálních zavlažovacích vaků.

„Od hradeckých vodáren dostáváme několik desítek zavlažovacích vaků. Jsou přikládány nejčastěji k mladým stromům a voda z nich během několika hodin postupně odkapává. Po Hradci by jich v letošním roce mělo být rozmístěno kolem 170,“ doplňuje Jeřábek.

Nové druhy letniček

V květnu ve městě každoročně probíhá výsadba letniček. Technické služby jejich druhovou skladbu pravidelně obměňují, na letošní rok si připravily několik novinek.

„V květinové výzdobě města přibydou nové druhy jiřinek a také krásenek. Sortiment květin ale děláme vždy velmi bohatý, obvykle naše zahradnice vysází více než 54 tisíc letniček v  padesáti druzích. Mezi ty nejoblíbenější, které naopak zůstávají v repertoáru dlouhodobě, patří afrikány nebo ledovky,“ dodává Jeřábek.

Kromě výsadby letniček probíhá na jaře také příležitostné doplnění trvalek, které jsou například na Riegrově náměstí u hlavního nádraží. Letos se také opět připravuje návrat k mozaikovému sečení.

„Jedná se o způsob sečení, kdy je část travnaté plochy posekána a část vedle je ponechána tak, aby zde vykvetly luční byliny. V minulém roce jsme tento způsob sekání trávy zavedli nejen v parcích, jako například v Šimkových sadech, ale i v sídlištní zeleni ve všech částech města. Díky tomuto způsobu sečení dochází ke zlepšení životních podmínek pro živočichy, zejména hmyz,“ říká Jeřábek.

Nyní probíhá období vegetačního klidu. Během něj provádějí technické služby pravidelnou údržbu městských stromů a keřů. Jedná se především o bezpečnostní, zdravotní nebo výchovné prořezávky dřevin. Hotová je již úprava stromů v Hradební ulici nebo na Svatováclavském náměstí a v přilehlých ulicích.

Práce nyní probíhají v Husově ulici. Další technické služby plánují v Brněnské ulici v úseku mezi kruhovým objezdem a křižovatkou s Hradeckou ulicí a podél navazující komunikace Pivovarská flošna. Plánují se i pěstební opatření na stromech  mezi FNHK a řekou Labe.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Central park na Moravském Předměstí bude k oddechu veřejnosti sloužit i v budoucnosti

Město podpoří projekt Central parku na Moravském Předměstí. Jedná se o území severně od Husovy ulice a ulice Zámeček na Novém Hradci Králové, jehož součástí je zelený klín mezi Třebší a Moravským Předměstím. Právě tato rozsáhlá lokalita by v budoucnu měla sloužit veřejnosti k…
Čtěte více

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více

Vánoční stromy už město má. Kdy je rozsvítí?

Velké a Masarykovo náměstí v Hradci Králové budou opět zdobit vánoční stromy. Bude se jednat o dva smrky ztepilé s výškou okolo 15 metrů. Jeden je od soukromého dárce z Předměřic nad Labem, druhý z městských lesů. Technické služby je dopraví a nainstalují na obě hradecká náměstí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme