Hradec vyčlenil devět bytů pro ukrajinské uprchlíky, celkem jich ubytoval přes 120

Magistrát města Hradec Králové uvolňuje uprchlíkům z Ukrajiny městské byty.
Magistrát města Hradec Králové uvolňuje uprchlíkům z Ukrajiny městské byty. | autor: hradeckralove.cz

Od počátku rusko-ukrajinského konfliktu poskytuje Hradec Králové ubytování válečným uprchlíkům, do městských zařízení se jich podařilo umístit už více než 120. Jedná se však o ubytování přechodného charakteru nevhodné pro dlouhodobý pobyt. Nyní město uvolní dalších devět klasických nájemních bytů, volné ještě zůstávají dva pokoje v ubytovně v Městských lázních.

Další kapacity budou uprchlíkům poskytnuty prostřednictvím Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině. Město je připraveno v budoucnu poskytnout případně další byty uprchlíkům, nejednalo by se však o byty specifikované jako byty pro rodiny s dětmi, startovací byty či byty pro seniory.

„Ubytovací kapacity jsme začali připravovat de facto den po vypuknutí válečného konfliktu, jelikož jsme si byli vědomi velkého přílivu ukrajinských uprchlíků. Vyčlenili jsme zhruba 200 míst, z nichž více než polovina byla využita. Zároveň jsme hledali nové možnosti, kam by bylo možné tyto uprchlíky umístit. Město má k dispozici své byty, některé jsou aktuálně volné, zároveň ne všechny jsou vhodné k okamžitému nastěhování. Odbor majetku proto vybral devět klasických nájemních bytů, které jsou okamžitě k dispozici a můžeme je poskytnout KACPU k využití,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Devět bytů, které město propůjčí ukrajinským uprchlíkům, se nachází v ulicích Fričova, Gagarinova, Pod Zámečkem, Kotěrova, Selicharova a Brněnská.

Přislíbený byt žena údajně nedostala kvůli uprchlíkům

Nedávno hradečtí Piráti upozornili na paradoxní situaci, kdy radnice odmítla podepsat nájemní smlouvu s ženou, které město na základě losování již v listopadu slíbilo startovací byt. Údajně byla mezi vylosovanými, město ověřilo její bezdlužnost a potvrdilo, že v prvních měsících letošního roku bude moci podepsat nájemní smlouvu. To se nestalo.

Městští úředníci jí prý odpověděli, že byt je stejně jako ostatní volné byty určen pro dočasné ubytování uprchlíků. Radnice se podle serveru iDNES.cz hájila tím, že nájemní smlouvu nemůže uzavřít kvůli rozhodnutí zastupitelstva z 1. března. Opozice tehdy prosadila, aby město vyčlenilo volné ubytovací kapacity pro uprchlíky.

„Je to špatně ze dvou základních důvodů. Za prvé, město musí dodržovat dohody. Za druhé, podobné případy nahrávají šiřitelům kremelské propagandy a podněcují tak nenávist proti válečným uprchlíkům, kteří potřebují naši pomoc," kritizoval postup úřadu zastupitel Pavel Vrbický (Piráti).

Zástupci radnice nyní říkají, že nájemcům, kteří uspěli v losování, jsou byty rozdělovány postupně, podle toho jak se uvolňují od předchozích uživatelů a do jaké míry je třeba jejich údržba. Od podzimního losování město uzavřelo již 35 nájemních smluv na startovací byty. 

„Další byty, které jsou součástí městského bytového fondu, budou dále obsazovány našimi spoluobčany, kteří bydlení potřebují. To se týká nejen sociálních bytů a bytů pro rodiny s dětmi, ale také startovacích bytů. V dubnu budou uzavírány další nové smlouvy,“ říká náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek.

"Jsem moc rád, že na základě iniciativy Pirátů přestane radnice po dnešním jednání zastupitelstva přidělování startovacích bytů blokovat," uvedl po dalším zastupitelstvu Vrbický.

Město Hradec Králové disponuje v současné době 1 331 byty, z nichž téměř tři čtvrtě je zvláštního určení. „Volné byty se nám neustále obměňují. V tuto chvíli máme v bytovém fondu 69 zatím neobsazených bytů, z nich se 23 momentálně opravuje. Za měsíc to může být úplně jinak. Komise pro přidělování bytů bude zasedat v dubnu. V tomto fondu jsou také byty v domech, které jsou určené k celkové rekonstrukci, například v ulicích K. H. Máchy a na třídě ČSA,“ doplňuje náměstek Marek.

Byty

Počet bytů

Podíl na počtu bytů

Klasické nájemní

288

22 %

Sociální – senioři, BZÚ, sociální

716

54 %

Startovací

132

10 %

Rodiny s dětmi

116

9 %

Ubytovna

35

2 %

Budoucí kupní a darovací smlouvy

44

3 %

Celkem

1 331

100 %

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme