Hradec v sobotu rozzáří vánoční osvětlení

Tento víkend do Hradce Králové dorazí Vánoce. Magistrát oficiálně v sobotu večer rozsvítí vánoční osvětlení a to jak na dvou obřích vánočních stromech, tak na dalších pěti desítkách stromů v centru města.

Hradec Králové má letos dva řezané vánoční stromy. Jeden stojí na Velkém náměstí, druhýá na Masarykově náměstí. „Oba řezané stromy jsou smrky ztepilé, které se nám v předchozích letech osvědčily. Pocházejí od soukromých dárců ze Svinar a ze Stěžer. Vždy se jedná o stromy, na které je již vystaveno povolení na kácení, takže by tak či tak přišly odstranit. Majitelé nám je nabídli, aby byly využity na vánoční výzdobu a ještě udělaly lidem radost,“ řekl Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové. Smrk na Velkém náměstí bude přibližně desetimetrový, jeho „bratr“ z Masarykova náměstí se bude tyčit do výšky téměř patnácti metrů. Stromy budou kvůli stabilitě a bezpečnosti ještě zapuštěny do dva metry hlubokého otvoru v dlažbě.
Oba vánoční stromky čeká bohatá výzdoba. Na každém z nich bude 1800 světelných bodů. To je mnohem víc, než v předchozích letech, kdy osvětlení stromů zajišťovaly klasické žárovky. Vánoční výzdobou Hradce Králové v plné kráse se veřejnost bude moci poprvé pokochat v sobotu 26. listopadu večer, tedy před první adventní nedělí. Kromě zmíněných dvou řezaných stromů bude zářit ještě dalších 52 živých stromů rostoucích v centru města a na dalších frekventovaných místech. Na uličních sloupech veřejného osvětlení se navíc rozsvítí více než sto různých dekorací v podobě vloček, oblouků s vločkou, svíček a chocholů. Vánoční výzdobu hradeckých ulic vypne až svátek Tří králů 6. ledna. Provozovatel osvětlení předpokládá, že elektrická energie spotřebovaná svícením slavnostní výzdoby letos přijde zhruba na 100 tisíc korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme