Hradec utratí víc, než vydělá

Hradec Králové chce v příštím roce utratit víc peněz, než kolik pravděpodobně získá. Schodek rozpočtu na rok 2010 by měl dosáhnout téměř dvou set milionů korun. Zastupitelé rozpočet schválili, někteří ho ale otevřeně kritizují.

Výdaje města mají být v příštím roce téměř 2 a půl miliardy, příjmy se předpokládají ve výši asi 2,3 miliardy korun, schodek tedy dosáhne zhruba 198 milionů. „Se splátkami úvěrů budeme na pokrytí schodku potřebovat 408 milionů. Vezmeme je z úvěru na koupaliště a z úspor,“ řekl Hradeckému deníku náměstek primátora Boris Herman.
Peníze půjdou především na dostavbu koupaliště, to spolkne 163 milionů. Na nákup startovacích bytů nebo vybudování kanalizace v Ruseku město vynaloží přes 100 milionů korun.
V řadě oblastí ale opoziční zastupitelé schválený rozpočet kritizují. Podle nich se radnice chová nehospodárně. „Je zvláštní, že magistrát vydá o 230 tisíc víc za vizitky a papír než letos. Myslím také, že se město obejde i bez barevného zpravodaje, za který vyhodí přes dva a čtvrt milionu,“ uvedl například Deníku zastupitel za HDK Zdeněk Fink. Náměstek Herman to vysvětluje novým městským logem. Socialista Rostislav Jireš by zase rád zrušil Kinožurnál, přinášející informace o dění ve městě. „Těch 1,6 milionu bychom měli dát na volnočasové aktivity mládeže. Bylo by to užitečnější,“ řekl Hradeckému deníku.
O potížích rozpočtu přitom zastupitelé věděli už s předstihem. „Podle čísel, která každý měsíc dostáváme z ministerstva financí, to vypadá, že nám bude chybět 132 milionů korun. Navíc jsme zaznamenali propad ve výběru správních poplatků, a to o devět a půl milionu korun,“ přiznal v Deníku už na konci listopadu ekonomický náměstek Boris Herman. Výdaje rozpočtu se proto před projednáváním snížily asi o 700 milionů.
Potíže města tak budou muset zadotovat občané. Citelným zásahem do jejich peněženek bude například zvýšená daň z nemovitosti. Město od nich vybere téměř 150 milionů korun. Značné částky také poputují na splácení úvěrů města. Na každého občana Hradce Králové nyní připadá přepočtu dluh ve výši přes 7 tisíc korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
19.12.2009 19:58
Hradecan (neregistrovaný)
Utrácet ano,ale rozumně.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme