Hradec stále bez vlády, jednání se komplikují

Ani druhé setkání nových partnerů výsledek nepřineslo. Strany při jednání o velké koalici opět stávkovaly. Zatímco první koalici potopila TOP 09, jednání o velké koalici v neděli 7. 11. 2010 večer opustily ODS a Doma v Hradci.

S koalicí stran ODS, TOP 09, Hradecký demokratický klub, Doma v Hradci a Volba pro město měla problém TOP 09. Ta proto začala jednat s ČSSD, což jí otevřelo šanci na primátorské křeslo. Do koalice chtěly TOP 09 a ČSSD přizvat také ODS, Doma v Hradci a Změnu pro Hradec. Podle informací Českého rozhlasu během nedělního setkání ale účast v navrhovaném složení odmítly jak ODS, tak Doma v Hradci.
Jak se zástupci ODS a Doma v Hradci Českému rozhlasu přiznali, je oběma stranám bližší koncept středopravé koalice. Proto z koalice pod vedením ČSSD vystupují. Už na předchozím jednání řekl Pavel Staněk z ODS, že na první schůzku přichází spíše se záměrem získat základní informace. K velké koalici se tak postavil spíše rezervovaně.
Podle ODS a Doma v Hradci se nyní středopravé strany chystají oslovit TOP 09, aby se vrátila k původním jednáním. Těch se TOP 09 zřekla kvůli sporu s VPM o pozici Vladimíry Šilhánkové. VPM to ústy Martina Dvořáka označila za pouhou záminku s tím, že VPM je ochotna Šilhánkovou nahradit Josefem Kroftou. Lídr TOP 09 Richard Nádvorník ale ještě v neděli 7.11.  večer původní koaliční sestavu odmítl a se středopravými stranami jednat nechce.
První zasedání nového hradeckého zastupitelstva se tak 9. 11. s největší pravděpodobností uskuteční bez jasné koaliční shody. Podle Hany Orgoníkové z ČSSD by se zastupitelé měli alespoň pokusit zvolit primátora. Jinak by podle zákona o obcích byl pouze někdo pověřen vedením města. „Zastupitelé složí slib a pak by bylo asi vhodné, abychom se jako zastupitelé domluvili, že nepřistoupíme k volbě primátora a během 10 dnů že se svolá další zastupitelstvo. Mezi tím bude čas na další jednání například třeba i o této široké koalici, kterou pochopitelně my stále vnímáme jako podstatně lepší variantu, než ta, která byla před tím,“ popsal Českému rozhlasu Hradec Králové svou představu dalších kroků Richard Nádvorník z TOP 09.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
8.11.2010 08:15
Honza  (Nováček)
Hezke,

1) nechapu, proc na mistni politice se hraje s vladnim programem, a kdo stredopravy a kdo levy, na meste by meli byt jedni z nejlepsich manageru a ne banda malych deti na pisku....

2) Zapominam, ze oni tu nejsou pro nas, ale my pro ne

3) Uz ted si pani radni vykopali hrob, ze ted je vetsina lidi nemusi a udelali jsme si pbrazek kdo nam to tady bude vladnout a jakou komedii zde zase zazijeme....

Mozna by meli udelat nove volby...
9.11.2010 21:24
rzr  (Nováček)
Neschopnost voličů způsobila, že se zvolení zástupci nemohou dohodnout....asi by to chtělo vyměnit voliče...
10.11.2010 07:16
Honza  (Nováček)
Tak, tak a pro jistotu zvolime na dozivoti, aby se situace neopakovala :)))

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme