Hradec si vezme úvěr 350 milionů na opravu škol

Hradecký magistrát se v nejbližších letech rozhodl pustit do rozsáhlé rekonstrukce školských objektů. Tato investice si ovšem vyžádá nemalé prostředky a město si tak bude muset půjčit hned 350 milionů. Rada města včera vyhodnotila zadávací řízení k poskytnutí dlouhodobého úvěru. Částka 350 milionů korun, kterou poskytne Komerční banka, pokryje investiční potřeby města v letech 2012 - 2014. Její převážná část poputuje do hradeckých škol.

"Komerční banka nám poskytla výhodné podmínky, proto samotný úvěr nebude pro město znamenat velkou finanční zátěž. Mezi statutárními městy je Hradec Králové co do finančního zdraví na 1. - 3. místě, v jednání s bankami tudíž nemáme problém" uvedl primátor města Zdeněk Fink. Největší část úvěru ukrojí výměna oken v hradeckých školách. Na tu je vyčleněno 90 milionů. Další část bude určena například na opravu nebo výstavbu hřišť. "V Hradci máme včetně mateřských škol na 50 školních budov. Jejich opravu by samozřejmě šlo realizovat i bez úvěru, ale trvalo by to mnohem déle. Oddalováním nutných oprav by mohly vzniknout ještě větší škody, jejichž oprava by byla finančně mnohem náročnější," řekl náměstek primátora Martin Soukup.
Podle slov představitelů města má Hradec Králové s úvěry dobré zkušenosti. Až na jednu výjimku, kterou je úvěr na výstavbu městského koupaliště. Úrok 3% u Všeobecné úvěrové banky, která úvěr poskytla, je totiž z dnešního pohledu vysoký a nevýhodný. "Měli jsme smůlu, že slovenská banka byla tehdy jediným ústavem, který se do výběrového řízení přihlásil," dodává primátor Fink.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme