Štítky: | Cyklo |

Hradec se stal hlavním městem cyklistů pro tento rok

Foto z cyklistické Roadshow | Zdroj: MmHK
Foto z cyklistické Roadshow | Zdroj: MmHK

Hned dvě ocenění od nezávislé odborné poroty si před několika dny přivezli zástupci Hradce Králové ze soutěže Hlavní město cyklistů 2014, která se konala pod hlavičkou Asociace měst pro cyklisty ČR.

Město Hradec Králové zvítězilo v kategorii o nejlepší marketing cyklistiky a zvláštní cenu Víta Brandy dostala mimo jiné i automatizovaná parkovací věž pro jízdní kola na Riegrově náměstí.

Nezávislá porota složená z odborníků na cyklistickou dopravu přiřkla celému výčtu aktivit, kterými město v několika posledních měsících propaguje cyklistiku, zvláštní ocenění. V hledáčku odborníků se vyskytly kladné body za zcela ojedinělý projekt v rámci měst s názvem Cykloroadshow. „Speciální prezentační automobil s koly na střeše a jeho osádka vybavená prezentačními materiály lákali k návštěvě města mimo jiné v Praze, Pardubicích, Dvoře Králové n. Labem, okolí Hradce Králové a chystá se do Nové Rudy v Polsku,“ popsal Aleš Mokren z královéhradeckého magistrátu, kde se celá kampaň na podporu cyklistiky a cykloturistiky zrodila.

K ocenění podstatně přispělo také spuštění speciálního webu www.cyklohradec.cz s přehledem o cykloturistice ve městě a okolí. 

Spolehlivým rozcestníkem pro ty, kteří si své jízdní kolo uloží do unikátní parkovací cyklověže na Riegrově náměstí v Hradci Králové, je nově instalovaná stabilní cyklomapa v prostoru věže, která stejně jako její tištěná verze poskytuje např. informace o doporučených trasách a bezpečném průjezdu městem. 

Ojedinělá cyklověž také zaujala

Zvláštní cenu poroty pak získal společný projekt města a soukromého investora tak zvaná parkovací věž pro kola, která již více než rok stojí na Riegrově náměstí před vlakovým nádražím v Hradci Králové a je jediným zařízením svého druhu v zemi i Evropě.

„Ocenění projektu bezpečného parkování jízdních kol je určitě příjemné, pro nás jsou však nejdůležitější parkující cyklisté. A těch jsme ke konci dubna 2014 přivítali za celou dobu provozu již 14 773," uvedl Rudolf Bernart, který stojí za nápadem postavit cykloparkovací dům ve tvaru věže a mít jej plně automatický. 

Venkovní stojany na jízdní kola v okolí Riegrova náměstí však zůstávají stále zaplněné. „Domníváme se, že automatická "kolárna" přivedla do města novou skupinu cyklistů, jak se zmínil pan primátor v jednom svém rozhovoru. Pokud z toho pak můžeme vyvodit závěr, že když mohu použít kvalitní kolo a nemusím se o něj bát, tak nemusím používat automobil, který by zbytečně ucpával město. Navíc mohu udělat něco pro své zdraví a dobrou náladu, tak je to přesně to, co by měla "cyklověž" lidem a městům přinášet,“ uzavřel Rudolf Bernart.  

Další cyklověž by lidé chtěli u Flošny, u Futura a u nemocnice

Návštěvníci městského webového portálu mohli v průběhu měsíce března v anketě také hlasovat, ve které lokalitě by další cyklověž případně uvítali. "V anonymní anketě návštěvníci webu označili jako nejžádanější lokalitu pro budoucí umístění parkovací věže pro jízdní kola prostor u koupaliště Flošna, u obchodního centra Futurum a v areálu královéhradecké fakultní nemocnice," prozradila Magdalena Vlčková, tisková mluvčí hradecké radnice.

Více článků na téma cyklistika v Hradci Králové si můžete přečíst zde

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
9.5.2014 22:44
Zdeněk Krátký (neregistrovaný)
Je hezké, že píšete jak je Hradec městem cyklistů, ale já mam jako člověk, který jezdí po Hradci na kole denně špatné zkušenosti zejména s cyklostezkami. Stalo se mi, že jsem jel po silnici místo po cyklostezce, po které se nedá pořádně jít na tož jet na kole a stavěli mně policajti, že musím na cyklostezku. je to sice hezké že Hradec je městem cyklistů ale cykostezky jsou ostudou města
13.5.2014 12:21
Robert Průcha (neregistrovaný)
RE:
Dobrý den, pane Krátký. Mohu se zeptat, kterou cyklostezku (které cyklostezky) máte na mysli?
13.5.2014 23:45
Petra (neregistrovaný)
RE:
Zkuste si udělat výlet od Kalinky ke křižovatce k OBI.
10.5.2014 20:41
AlenaB  (Nováček)
Parkovací věž je sice zajímavá věc, mně ale chybí malé obyčejné stojany před různými firmami a obchody.Příkladem je třeba pěší zóna.
Nevyřešeno je i odbočování doleva na velmi rušných křižovatkách, kdy musím jet prostředním pruhem.
Cyklostezky kolem okruhu by měly být pokud možno obousměrné.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kruhový objezd v Šimkově ulici se bude upravovat. Nové značení by mělo zpomalit auta

Na kruhovém objezdu v Šimkově ulici před třemi lety při nehodě zemřel devětašedesátiletý cyklista. Přesně 19. března 2015 ho tam srazilo auto. Na uctění jehopamátky se v úterý 20. března koná cyklojízda. Kruhový objezd je rozlehlý a nepřehledný. Po letech by se tato křižovatka…
Čtěte více

Bruslařský okruh v lesích má zádrhel, chybí asfaltové napojení

Město plánuje v příštím roce napojit bruslařskou stezku v hradeckých lesích na areál Stříbrného rybníka. Nyní je mezi nimi zhruba sedmdesátimetrová štěrková cesta, kteráje pro bruslaře těžko zdolatelná. Napojení chybí také na cyklostezku z Malšovy Lhoty.  
Čtěte více

V Hradci startuje první projekt sdílení kol

Po úspěšném zavedení v Praze, Brně, Pardubicích a Olomouci přichází projekt sdílení kol ReKola i do hradeckých ulic. Růžová kola jsou k dispozici lidem za roční předplatné. Pomocí mobilní aplikaci si uživatel najde nejbližší kolo, dopraví se kam potřebuje a jeho polohu opět…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme