Hradec se chystá na povodňovou vlnu

Odvoz Slezské plovárny
Odvoz Slezské plovárny | autor: FB Slezská plovárna

Město Hradec Králové se připravuje na očekávanou povodňovou vlnu. Ta by měla zasáhnout krajské město na soutoku Labe a Orlice během víkendu. Nejprve se očekává zvýšení hladin menších toků. Mezi nejohroženější místa v Hradci zařadila povodňová komise Melounku, Malý labský náhon či Chaloupeckou svodnici. Do ohrožených míst už město začalo rozvážet stovky pytlů s pískem. Situaci intenzivně sledují městští strážníci i k této činnosti určené drony.

„Preventivně jednáme už od středy, i když jsou zasedání povinná až od druhého stupně povodňové aktivity. Na základě informací od odborníků z ČHMÚ a Povodí Labe jsme potvrdili nejrizikovější lokality, jako je Melounka, Malý labský náhon a Chaloupecká svodnice, nelze vyloučit ani povodňové ohrožení z Orlice,“ uvedla primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová. V těchto lokalitách zahájila v pátek odpoledne městská policie preventivní dohled v pravidelných intervalech. Pokud dojde ke zhoršení situace, bude se frekvence kontrol zvyšovat. Nebude-li foukat silný vítr nebo nebude-li intenzita srážek příliš vysoká, budou s monitorováním ohrožených lokalit pomáhat také dva městské drony. „Díky nim můžeme sledovat změny hladin vodních toků, stav mostů, komunikací a protipovodňových zábran s minimálním časovým zpožděním, což zlepšuje naši schopnost rychle reagovat a přizpůsobit naše případné zásahy aktuálním podmínkám,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek.

Pytle s pískem do Plotišť

Do Plotišť, kde se nachází potok Melounka, nechalo město zavést několik stovek pytlů s pískem. „S ohledem na bleskové povodně, které oblast zasáhly během léta, jsme už v srpnu do Plotišť navezli přibližně 600 pytlů s pískem, dalších 120 na místo doručily technické služby během čtvrtečního odpoledne. Jedná se o nejvíce postiženou oblast povodněmi za posledních několik týdnů, kde jsme situaci museli vyřešit prioritně,“ upřesnila primátorka. Naplněné pytle s pískem, přibližně 700 kusů, mají technické služby ve skladu na letišti. Městské lesy během pátečního odpoledne ve spolupráci s Hradeckými službami navezly přibližně 50 tun písku do areálu hradeckého letiště. Zde bude písek k naplnění pytlů k dispozici zdarma především občanům z ohrožených lokalit.
Kvůli zvyšující se hladině Orlice pak provozovatel Slezské plovárny již v průběhu dne odstranil z břehu i řeky i ukotvený plovoucí areál plovárny.

Pozor na padající stromy

S ohledem na předpovědi ČHMÚ může v souvislosti s vydatným deštěm a větrem docházet k pádu či vyvracení stromů, a to především v podmáčených oblastech. Technické služby mají pro tyto případy pohotovost odborných a proškolených pracovníků. Do terénu může v případě potřeby vyrazit i vůz s 29metrovou plošinou a místo hned zabezpečit. Primárně by se ale těmto případům měly věnovat záchranné složky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme