Hradec rozezní rytmy jazzu

Po roce do Hradce Králové opět zavítá mezinárodní festival „Jazz Goes To Town 2008“, který proběhne od 13. do 18. října na různých místech ve městě. Letošnímu XIV. ročníku budou vévodit především trumpety.

Festival zahájí tradičně úvodní koncert, ve kterém zazní kapela The Shin z Gruzie. Ta hraje gruzínskou lidovou hudbu, včetně původních lidových nástrojů. Kapelu tvoří  excelentní muzikanti, kteří  mají smysl pro improvizaci a humor. Od pondělí do čtvrtka dostanou příležitost v AC klubu mladí  hudebníci z pražské Konzervatoře Jaroslava Ježka, která slaví 50. výročí. Ve středu vystoupí v Divadle Drak mladá francouzská kapela Ozma se svou  vlastní kompozicí. Milovníci blues uslyší v hospodě U Sokolíka Petara Introviče a Bluesberry. Jak uvedl dramaturg festivalu Martin Brunner, letošní dva hlavní koncerty se od sebe dost zásadně liší. Páteční přinese dva skvělé kytaristy, českého Luboše Andršta, který na prknech Aldisu oslaví spolu s Emilem Viklickým a Janem Hrubým letošní společné šedesátiny speciálním koncertem, a jednoho z nejuznávanějších kytaristů světa, amerického Mike Sterna. Koncert bude zaznamenávat Česká televize, studio Brno. Večer ale bude zahajovat newyorský Stevens / Fonda Group a představí se Audiofeeling Quartet talentovaného oceňovaného polského pianisty Pawła Kaczmarczyka. V sobotu zahraje vedle Pražského Big Bandu s lídrem Milanem Svobodou a sólového vystoupení svérázného ruského pianisty Mishy Alperina také 4tet vynikajícího francouzského trumpetisty Erika Truffaze. Závěr letošního ročníku bude patřit  skladateli a klarinetistovi světového renomé Gianlougi Trovesimu.
Cena vstupenek na druhý  a třetí hlavní festivalový večer je 360 korun. Studentské vstupné je poloviční. Permanentka na všechny tři hlavní večery vyjde na  620 korun. Zdarma je free program v AC klubu. Na všech dalších koncertech během festivalového týdne se vybírá symbolické vstupné 50 korun. 
Hradecký jazzový festival měl v minulosti problémy s pořadateli, kdy ho v letech 2005 a 2006 organizovala brněnská agentura SPKM, která se neosvědčila. Poslední dva ročníky opět pořádá občanské sdružení Jazz Goes To Town, které využívá svých zkušeností s místním prostředím a tradici festivalu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme