Hradec pokukuje po ústavu hluchoněmých

Hradecká radnice by ráda získala objekty někdejšího ústavu hluchoněmých. Historická budova a novější panelová přístavba ještě nedávno sloužily Fakultní nemocnici. Dnes jsou v majetku Královéhradeckého kraje, který je však téměř nevyužívá. Přesto o převodu nechce ani slyšet.

Magistrát by chtěl celý areál využít především pro sociální služby. „Máme zájem o celý areál, ale především o přístavbu, kam bychom umístili zařízení pro mentálně postižené Daneta. Není to sice městské zařízení, ale působí v naší budově, která nevyhovuje jejich potřebám,“ uvedla v Hradeckém deníku náměstkyně primátora Pavla Finfrlová. Město nyní doufá v bezúplatný převod. „Podle džentlmenské dohody si město a kraj převádí budovy zdarma. Předpokládám, že i na kraji se najdou džentlmeni, kteří ji budou ctít. Město už kraji několik objektů bezúplatně darovalo,“ připomněl Deníku Václav Svoboda z magistrátu.
Kraj ale o převodu, natož bezúplatném nechce ani slyšet. Znalecký posudek měl areálu určit cenu 80 milionů korun. Zástupci Královéhradeckého kraje proto počítají se ziskem. Zájemců o koupi je prý dost. „Všechny nabídky chceme vyhodnotit. Jedním z rozhodujících kritérií bude cena. Tenhle pozemek a domy kraj dostal jako náhradu za bývalé sídlo úřadu. Nemůžeme si dovolit rozdávat majetek, když splácíme nový palác. Bezúplatný převod je naprosto nereálný,“ řekl Hradeckému deníku náměstek hejtmana Vladimír Derner.
Kraj připouští i variantu, při které by prodal alespoň část areálu a zbytek začal více využívat. „Kraj platí nájemné v mnoha prostorách v Hradci Králové a v okolí. Mohli bychom snížit náklady a pracoviště sestěhovat sem,“ dodal v Deníku náměstek Derner. Nyní je tak zvaný „hluchák“ téměř prázdný. Část panelové přístavby ze 70. let minulého století využívá administrativa Zdravotnického holdingu. Historická sto let stará budova je zcela prázdná.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme