Hradec pojmenoval náměstí po papeži Janu Pavlu II.

Hradec Králové k dnešku přejmenoval Děkanské náměstí v historickém centru města na náměstí Jana Pavla II. Návrh na pojmenování náměstí po zesnulém papeži v úterý schválilo zastupitelstvo města. Iniciátorem přejmenování byl hradecký biskup Dominik Duka.
Záměr přejmenovat náměstí vyvolal v polovině dubna nesouhlas více než stovky obyvatel města, kteří podepsali protestní petici. "Nechceme, aby Jan Žižka měl sady pod náměstím Jana Pavla II. Část města, tak významného zejména v husitské době, by měla být pojmenována po jedné z našich slavných osobností a ne po představiteli církve odporující husitským tradicím," sdělil dříve Mladé frontě Dnes jeden z autorů petice Petr Březský.
Podle představitelů města však petice zřejmě vycházela z mylné informace, že by se mělo přejmenovat sousední hlavní Velké náměstí, které se za komunistického režimu jmenovalo Žižkovo. Rozlohou výrazně menší náměstí Jana Pavla II. leží mezi Katedrálou svatého Ducha a bývalým pivovarem, který se nyní přestavuje na sídlo kraje. "Přejmenování náměstí je vyjádřením úcty člověku, který pro minulé i toto tisíciletí znamenal velice mnoho," uvedl primátor Otakar Divíšek. Jan Pavel II. měl podle něj k Hradci Králové vztah díky osobnímu přátelství s hradeckým biskupem Karlem Otčenáškem a své návštěvě města v roce 1997.
Lidé žijící na bývalém Děkanském náměstí si budou muset vyměnit doklady. "Výměna jim bude provedena bezplatně. Žádné firmy, vyjma církevních institucí, na náměstí nesídlí," řekl náměstek primátora Josef Malíř.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
27.4.2005 18:27
Farid (neregistrovaný)
Co ?
No to snad neni pravda, nejenže skurvěj fotbal, eště pomenujou namesti po nejakym papežoj, nebo po kom.....omg tahnetě do p.č. .
27.4.2005 20:33
kiki (neregistrovaný)
A pak, ze se v Hradci nic nedeje
28.4.2005 20:29
mmmm (neregistrovaný)
V ten čas se v Hradci stalo a na názor lidí se ...nedbalo.
28.4.2005 09:41
THC (neregistrovaný)
Ha ha ha
28.4.2005 18:22
okrotice (neregistrovaný)
Vynikajici prispevek. Ale uz to radsi nehul.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme