Hradec podpoří 34 miliony Kč výstavbu bytů v lokalitě Podzámčí

Město Hradec Králové podpoří výstavbu bytů a rodinných domků v lokalitě Podzámčí téměř 34 miliony korun, které dá do vybudování inženýrských sítí a komunikací. Projekt Podzámčí, kde má celkem vzniknout až 250 bytů, připravuje hradecká stavební společnost Fato invest. Podporu v úterý schválilo zastupitelstvo města, řekl dnes náměstek hradeckého primátora Josef Malíř.
Fato invest v atraktivní lokalitě na jižním okraj města vlastní přes polovinu pozemků. Zbytek parcel mají soukromí majitelé, ale město s nimi má předjednáno odkoupení. Výstavba infrastruktury, jejíž dokončení se plánuje do září 2006, tak zpřístupní i budoucí městské pozemky. Podle projektu by se mělo Podzámčí postupně zaplnit novými byty do roku 2011.
Vybudováním infrastruktury v Podzámčí město otevře třetí lokalitu pro výstavbu bytů ve městě. Již loni radnice dala 18 milionů korun na výstavbu sítí v lokalitě Terronic, kde developerská společnost Eube staví 66 bytů. Ve třetí lokalitě Plachta již společnost IPB Real zahájila na městských pozemcích výstavbu první části z plánovaných až 400 bytů. Příspěvky na infrastrukturu město chápe jako jeden z nástrojů podpory výstavby bytů ve městě, kde podle odborníků chybí stovky až tisíce bytů. Byty v Hradci Králové také patří po Praze k nejdražším v zemi.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
26.2.2005 22:37
Jan (neregistrovaný)
nové byty
Nedivím se, že ma HK 2.nejdrazsi byty v CR. Z tisku vim, ze cena 1m2 ma cinit (od) 27tis Kc. Ptam se, pro koho je takto luxusni bydleni urcene? Pro radove zamestnance podniku asi tezko! Nekdo se zde musel asi zblaznit, takoveto byty nejsou pro stredni vrstvy, ale opet pro bohace ci spekulanty.
28.2.2005 18:12
Santi (neregistrovaný)
??
Město podpoří výstavbu penězi? A kde se to odrazilo v ceně bytu? Proč se můžou někde stavět byty za 15.000,-/m2 a v HK se cena pohybuje kolem 30.000,- Kč/m2. Ceny jsou nechutně vyšponované a nikdo neřeší bydlení pro mladé... :O((
2.3.2005 15:34
Tomáš Paleček (neregistrovaný)
byty v HK
Jsem mladý, pracující člověk, jehož výdělek patří mezi střed. Tak jako každý i já toužím po novém domově, rodině a tedy i bytu. Rád bych se zeptal, jakým způsobem byt v Hradci získat ? Nechám si poradit, protože můj intelekt na to nejspíše nestačí. Ať počítám jak počítám, na byt nejmenší kategorie při současném průměrném výdělku nemám. Mám začít krást nebo vyloupit banku ? Co je v tomto případě morální ? Nemít přirozené lidské právo bydlet nebo krást ? Hradec Králové mám moc rád a chěl bych v tomto městě dál žít. Jak ale bydlet ??
2.3.2005 15:43
Milan Pavelka (neregistrovaný)
výstavba bytů
Dobrý den. Mám jen jedinou otázku. Jak se promítne výstavba nových bytů na průměrné ceně za byt v HK ? Je vám doufám jasné, že ve městě žije i střední a nižží třída !? Předem děkuju za odpověď.
2.3.2005 21:19
Roman (neregistrovaný)
Zajimalo by mne, na zaklade ceho se rozhoduje o tom, ktery projekt dostane dotaci na site z verejnych prostredku a ktery ne. Je to opravdu na ferovku nebo pouze tak kristalove ciste jako puvod penez v rodine premiera? Bylo by smutne, kdybychom nasledne nezjistili, ze existuje podezrela provazanost firem stavejicich na zadotovanych sitich s politickymi subjekty na radnici. Zijeme prece v Cechach... (:))
4.3.2005 12:23
Martin Samohrd (neregistrovaný)
K předcházejícím diskuzním příspěvkům:
Město HK přiděluje dotace na infrastrukturu podle stanovených a schválených pravidel těm investorům, kteří o tyto dotace požádají. Tzn. nedostává je jen firma FATO, ale i další investoři bytové výstavby, jako je IPB REAL, EUBE atd. Obdobné příspěvky jsou poskytovány také stavitelům nízkopodlažní rodinné zástavby.

Cenu obytné plochy nemůž pochopitelně stanovit město. Ovlivňuje ji pouze dotacemi. Kalkulace ceny je věcí investora a vychází ze situace na trhu, tedy poptávky a nabídky, ceny pozemků, složitosti a náročnosti stav. konstrukcí a infrastruktury, kvality vybavení atd.

Podle současné situace v počtu rozestavěných bytů můžeme očekávat brzký pokles poptávky a tím i následné snížení ceny bytu. Vliv na snížení ceny bytu bude bezesporu mít i právě nastartovaná 3. vlna privatizace bytů. Mimo jiné se uvolní i byty, které jsou neobydlené a jejich fiktivní nájemníci je doposavad drží a čekají na možnost prodeje.

Víše zmíněnou nedostupnost bydlení pro mladé spoluobčany (tedy nejen mladé rodiny) se město HK, v souladu s novými principy bytové politiky, snaží vylepšit programem výstavby tzv. startovacích bytů. V současné době jsou v politických klubech koalice diskutovány definice těchto bytů a podmínky pro jejich získání. V hrubých zásadách půjde o městské byty pro mladé lidi s extremně nízkým nájmem, s omezenou dobou užívání. Hledá se stanovení vazeb poskytnutých výhod na příjem nájemníka a jeho připravenost či aktivitu na získání vlastního bytu.

Mám zato, že zmíněnými kroky se městu povede stávající strnulou a zapšklou situaci na trhu z byty trochu provětrat a pro obyvatele ji uvést do příznivějších relací.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme