Hradec počítá propady rozpočtu

Milionové ztráty by mohlo zaznamenat hradecký městský rozpočet. Finanční krize postihla Hradec více, než ekonomové původně předpokládali. Nasvědčuje tomu propad rozpočtu od ledna do dubna letošního roku. Pokud se bude situace vyvíjet nepříznivě, bude muset město příští rok výrazně šetřit.

Jen za první 4 měsíce 2010 se příjmy města zmenšily o 10 milionů korun. Jedná se o propad příjmů z daní fyzických a právnických osob proti původním předpokladům. „Vzhledem k tomu, že v loňském roce se počítalo se stotřicetimilionovým propadem, na letošek se plánoval stejný. Čísla za minulé měsíce ukazují, že se tato částka možná ještě zvýší,“ vysvětlil Hradeckému deníku náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Podle něj by při současném tempu mohl na konci roku dosáhnout propad městského rozpočtu proti plánu až 40 milionů.
„Na hodnocení situace je však ještě příliš brzy, mnohem chytřejší budeme v září,“ uvedl Deníku Jindřich Frydrych z ekonomického odboru radnice s tím, že bude záležet na hlavně na kupní síle obyvatel. Pokud budou lidé více utrácet, propad se zmírní. V opačném případě by čekala Hradec výrazná úsporná opatření. „Tak úsporná opatření by se zřejmě dotkla provozu magistrátu, popřípadě by se musel upravit plán investic,“ upřesnil Hradeckému deníku náměstek Josef Malíř.
Současný rozpočet Hradce Králové je kolem 2 miliard korun. Podobnou výši má například i rozpočet sousedních Pardubic, Liberec pro letošní rok plánuje příjmy kolem 1,5 mld. a výdaje přes 2,3 miliardy korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
24.6.2010 17:30
Ira (neregistrovaný)
A protože město počítá s velkým propadem příjmu do rozpočtu, tak si zadalo zakázku na 70 notekooků, 72 osobních počítačů a 21 LCD monitorů. Co k tomu dodat.
25.6.2010 00:35
STDM (neregistrovaný)
"...Pokud budou lidé více utrácet, propad se zmírní....".Na ekonomickém odboru by mohli vědět, že kupní síla obyvatel vzhledem k pokračující krizi a připravovaným opatřením vlády bude slabší. Stát si od lidí na daních a po různých škrtech vezme víc. Úvahy ekonomů z radnice, pokud jsou takové, jak je prezentuje článek, jsou naivní.
26.6.2010 16:48
ladis (neregistrovaný)
Slyšel jsem že bývalá ekonomická škola,kterou prodalo město za 1 milion korun,soukromé hotelové škole Třebechovice, město zaplatilo jen za opravy střechy kolem 7 milionů.V Šimkových sadech se zaházela hlínou zbouraná stavba která měla sloužit k Japonskému bojovému cvičení.Takto město hospodaří.A obyvatele města Hradce Králové volí stále stejní zastupitelé.
26.6.2010 17:15
xicht53 (neregistrovaný)
Nevím, jestli to není trochu pozdě, že budou radní mnohem chytřejší až v září, když v říjnu končí :-)
Jak to ale udělat, abychom měli na radnici chytré zastupitele již od začátku volebního období?
26.6.2010 20:22
Ira (neregistrovaný)
Ale naši zastupitelé nejsou hloupí, jenom nemají žádnou morálku a kvůli penězům do svojí kapsy udělají téměř cokoli. Čest světlým vyjímkám.
4.7.2010 15:50
Rudolf (neregistrovaný)
Jedním dechem o nutnosti spořit, zároveň o výstavbě nového podnikatelského centra vedle ALDISU. Podnikatelský inkubátor. Prostor pro začínající mladé podnikatele, s nízkým nájemným a podobnými výhodami. Moc hezká myšlenka. Nikoliv nová, zástupci Czechinvestu, včetně zástupců regionální kanceláře této agentury v Hradci Králové, byli kupříkladu před několika lety ve Skotsku, kde se seznamovali s tamnějšími podnikatelskými inkubátory. Neslyšel jsem však od nich, že by tam kvůli nim stavěli extra budovy. Evropské peníze se na tuto aktivitu dají využít daleko efektivněji, nehledě na to, že by se i tak muselo město nejprve ještě více zadlužit, neboť jisté procento nákladů na tento projekt by získalo z EU až následně a je třeba vědět co jsou a co nejsou uznatelné náklady. Uź ať na té radnici sedí někdo normální. Je až obdivuhodné, jak si myslí ti co tam jsou, že co obyvatel tohoto města, to blbec.
4.7.2010 16:01
Rudolf (neregistrovaný)
Rozhodně volit jiné, rozhodně nepřipustit hegemonii jedné strany a naprosto nutně vůbec nevolit nikoho z velkých stran, které se již předvedly. Od oranžových, přes rudé, po modré. Tak tyhle rozhodně ne. Těm je třeba zavelet: " Na střídačku, dámy a pánové, na střídačku. Odpočiňte si, pusťte do hry někoho jiného. Odpočívejte nejméně dvě až tři volební období !!! " Ty nové ovšem pozorně poslouchat, bedlivě zvážit reálnost toho co slibují, posoudit jejich schopnosti a morální vlastnosti. Vím, hezky to zní, hůř se to dělá. Nic jiného nezbyde, pokud se nechceme dočkat stejné operety v trochu přemalovaných kulisách...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme