Hradec plný černých duší

Kolik žije ve městě lidí? Zdánlivě jednoduchou otázku řeší představitelé Hradce Králové. Podle radnice to není tak snadné, nestačí se jen podívat do statistik ze sčítání lidu. Radní odhadují, že až třetinu obyvatel by mohly tvořit jakési „černé duše“.

Podle oficiálních statistik žije trvale v Hradci Králové zhruba 95 tisíc obyvatel. Neoficiální odhad radnice ale hovoří ve skutečnosti až o 130 tisících obyvatel. Jedná se prý o problém. Na jedné straně přinášejí peníze hradecké ekonomice, utrácejí, nakupují zboží a služby, na druhé straně na tyto „černé duše“ Hradečané doplácejí.
Jak píše Hradecký deník, podle představitelů města se jedná hlavně o studenty, dělníky a lidi bydlící v podnájmech a ubytovnách. „Jenom studentů je v Hradci kolem 15 tisíc. Odhaduji, že by tady mohlo žít tak 20 tisíc nepřihlášených,“ řekl Hradeckému deníku náměstek primátora Boris Herman. Náměstek Martin Soukup předpokládá, že nepřihlášených obyvatel by v Hradci mohlo být až 35 tisíc.
Radní tvrdí, že pro Hradečany jsou tito lidé ekonomickou zátěží. Produkují odpad, za který neplatí, využívají slevy městské dopravy. Město na ně ale přitom od státu nedostává peníze v rámci zákona o rozpočtovém určení daní. Podle náměstka Hermana se jedná o 11 tisíc korun na osobu.
Současně si ale radní pochvalují, že se zastavil úbytek počtu obyvatel. Jak uvádí Hradecký deník, za posledních 20 let se z krajské metropole odhlásilo jen 7 tisíc lidí, část z nich zde ale nadále bydlí. Radnice si nyní od nové bytové výstavby slibuje obrat k lepšímu. Nárůst počtu obyvatel by podle náměstka Hermana měl přinést i vznik nové městské čtvrti Nová Zelená v Kuklenách, o které jsme už informovali.
Obrat k lepšímu přitom zaznamenal Hradec už loni. „Do hradeckých rodin se vloni narodilo 2508 dětí a zemřelo 1359 osob,“ uvedl mluvčí radnice Václav Svoboda.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
16.7.2009 08:54
rzr (neregistrovaný)
Nezapomeňte ale na lidi, kteří mají sice v HK trvalé bydliště, platí odpad, město za ně dostáná peníze ze státní kasy, ale v HK nebydlí, což je můj případ. Konkrétně za problémy s placením odpadu si město může samo, nájemníci/podnájemníci si nemohou jednoduše zaplatit popelnici a ani je k tomu nic nenutí.....Ostatně, jaké jsou rozumné důvody pro bydlení v HK, kde není pořádná práce? Pokud by měl fungovat HK jako satelit Pardubic nebo i Prahy, je jednodušší se přemístit se tam? jen pro zajímavost, Praha používá stejné argumenty, přidává ještě doplácení na zdravotní péči lidí s trvalým bydlištěm mimo Prahu.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme