Hradec plánuje polytechnické centrum. Má u dětí vzbudit zájem o technické obory

Ilustrační foto
Ilustrační foto | autor: pixabay.com

Hradečtí radní chtějí v dětech vzbudit větší zájem o manuální a řemeslné práce. Pomoci by k tomu mělo nové polytechnické centrum a modernizace odborných učeben a dílen v základních školách. Peníze by na to radnice chtěla vzít z programu ITI, který má podpořit rozvoj hradecko-pardubické aglomerace.Uvádí to server idnes.cz. Polytechnické centrum by mělo vzniknout po rekonstrukci v budově bývalé základní školy v Lipkách.

„Přesto, že město za uplynulých pět let investovalo do rekonstrukcí škol už více než čtvrt miliardy korun, na řadu by nyní mělo přijít zkvalitnění výuky, a to zejména v oblasti polytechnického vzdělávání,“ uvedla pro idnes.cz mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková.

To, že zaměstnavatelům v kraji chybějí lidé technicky vzdělaní, je známá věc. Absolventi základních škol si místo technických oborů raději vybírají ke studiu gymnázia a jiné střední školy. Na ty technické se moc nehrnou. Město chce tuto situaci změnit. I proto kromě vybavených učeben pořídí i samostatné polytechnické centrum, které budou využívat nejen žáci základních škol, ale také středoškoláci a děti z různých zájmových kroužků.

Projekt v současné době již dostává konkrétnější obrysy. Hradeckopardubická strategie by mohla být schválena již letos na přelomu června a července. Hradec se tak už pomalu pustil do přípravy jednotlivých projektů, aby mohl peníze začít čerpat co nejdříve.

Polytechnické centrum má vzniknout v budově bývalé Základní školy V Lipkách, která by měla projít rekonstrukcí.

„Zatím máme hotový první průzkum, ale bez studie a podrobné projektové dokumentace je složité náklady odhadovat. Na projekt máme předběžně připraveno 150 milionů korun, ale vzhledem ke zkušenostem z rekonstrukce budovy J. K. Tyla a technologiím, které by měly být součástí, předpokládáme, že náklady budou vyšší,“ odhaduje mluvčí magistrátu.

Centrum by mělo hradeckým dětem sloužit nad rámec běžné výuky. Nevedli by ji jejich učitelé, ale zaměstnanci organizace. „Centrum by mělo mít personální kapacity na to, aby zabezpečilo celý proces. Pomocí moderních technologií by mělo podnítit jejich vyšší zájem o přírodní vědy,“ říká vedoucí odboru rozvoje na hradeckém magistrátu Karel Vít.

Polytechnické centrum by podle projektu mohli kromě dětí z hradeckých základních škol využívat i žáci z okolních obcí, například ze škol v Nechanicích, Stěžerách, Černožicích a několika dalších kolem krajského města.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme