Hradec patří až do neděle betlémům

Dnes začal v Hradci Králové 17. kongres Světové federace betlémářů. Akci, která potrvá až do neděle, lze v historii kongresů považovat za přelomovou. Poprvé ve své padesátileté historii se totiž koná ve střední Evropě a dokonce v zemi z bývalého komunistického bloku.
Jednání kongresu, které bude probíhat v hotelu  Amber, se zúčastní více než 450 účastníků nejen z Evropy, ale i z  Malty, USA,  Brazilie, Argentiny a dokonce až z Austrálie. Na programu jsou nejen odborné přednášky a promítání filmů s betlémářskou tématikou, ale i společenské akce, setkání našich i zahraničních betlémářů a poznávací cesty po Čechách za nejznámějšími betlémy v jejich původním umístění, nebo  na specializované výstavy, který kongres provázejí. Součástí programu je i zasedání vrcholného orgánu UN-FOE-PRAE, které zvolí nového prezidenta na nadcházející volební období.
Čeští betlémáři připravili kongres v novém pojetí a rozhodli se ho spojit s prezentací jak historických, tak současných betlémů na několika výstavách. Jednou z nich je i výstava GLORIA ET PAX. Historické betlémy z Čech, Moravy a Slezska budou vystaveny v Kotěrově budově Muzea východních Čech v Hradci Králové na Eliščině nábřeží. Tato expozice bude věnována historii  betlémářství na území dnešní České republiky. Vedle betlémů kostelních a zámeckých, z nichž některé pocházejí z 18. století a byly zhotoveny profesionálními umělci, budou představeny jednotlivé tradiční betlémářské oblasti u nás, ve kterých se rozvinula podoba betlémů do specifických forem typických pro každou z nich. Na výstavu se podařilo získat a svézt betlémy z muzeí i soukromých sbírek doslova z celé republiky

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme