Hradec otočil zápas s Plzní

Foto: Mountfield HK
Foto: Mountfield HK

V pátek večer bylo na hradeckém zimním stadionu na programu utkání 13. kola hokejové extraligy. Do Hradce Králové tentokrát přijeli hokejisté celku HC Škoda Plzěň, který se v loňském ročníku extraligy stal jejím absolutním vítězem. Už více než hodinu před utkáním směřovaly do haly stovky diváků a pohled na plnící se divácké sektory sliboval, že hradecký zimák opět zažije bouřlivý večer.

A stalo se. Diváci po celý průběh zápasu hlasitě podporovali domácí hokejisty a ti jim na oplátku opět dokázali připravit skvělý hokejový zážitek, když zápas s Plzní otočili z nepříznivého stavu 0:1 na konečných 4:1 a připsali si tak plný bodový zisk.

Plzeňští hokejisté vstoupili do utkání velice aktivně již od první minuty, ale jejich snahu zbrzdilo vyloučení Mozíka za hákování a Radka Dudy za podražení. Hradec však branku vstřelit nedokázal ani po střelách Vydaréného v osmé minutě, Tomáše Mertla v jedenácté a proti plzeňskému golmanovi neuspěl ani Červený. 

Na druhé straně skvělými zákroky proti stále více dotírajím hráčům Plzně exceloval hradecký brankář Ondřej Kacetl, který hradeckou branku hájil poprvé od první minuty. Proti rychlé a dobře sehrané kombinaci plzeňských v šestnácté minutě však již šanci neměl. 
 

Akci začal Václav Pletka, který nastřelil kotouč po hrazení za hradeckou branku. Zde přihrávku převzal Kratěna a nečekaně na slepo poslal puk zadovkou před Kacetlovu klec, kde číhal dobře postavený Jakub Lev. Ten střelou z první propálil vše co mu stálo v cestě. - 0:1. Tento stav vydržel až do konce první třetiny.

Obrat ve druhé třetině

Výborná atmosféra vydržela v hradeckých ochozech i ve druhé části do které vstoupil Hradec aktivněji a měl více ze hry. Když pak na trestnou lavici putoval za vysokou hůl plzeňský Tomáš Sýkora naskytla se mu dobrá příležitost vyrovnat. Hradecké publikum hnalo své oblíbence hlasitě dopředu, ale těm přesilovka vůbec nevyšla a tak plzeňskou branku dokázal ohrozit pouze Šimánek.

Po skončení početní výhody však nečekaně obránce Peter Mikuš vybídl přihrávkou po mantinelu do středního pásma Červeného k úniku, ten zavezl puk do útočné třetiny a přesně časovaným pasem vyzval Mikuše, který se vydal na útočný výlet a ocitl se na nezvyklém postu, ke gólovému zakončení – 1.1.  

Vyrovnávací gól zcela změnil obraz hry. Oba týmy začali aktivně kombinovat a bruslit a o šance na obou stranách nebyla nouze. Ondřej Kacetl v hradecké brance předváděl téměř zázraky a když už byl překonán pomohla mu tyč jako v případě střely Vlasáka z jednatřicáté minuty. Následnou dorážku do odkryté klece poslal Radek Duda pouze do boční sítě.

Ve třiatřicáté minutě si hostující Jakub Lev vysloužil dvě minuty za hákování a z trestné lavice pouze přihlížel druhé gólové akci hradeckých hokejistů. Kapitán Jiří Šimánek po přihrávce od  Frühaufa na nic nečekal a ze své hole vypustil tvrdou střelu pod vyrážečku golmana hostí Machovského – 2:1. Za tohoto stavu se šlo i podruhé do kabin.

Duda poslal svou nedisciplinovaností Plzeň do kolen

I ve třetí třetině se hradečtí svěřenci trenéra Draisaitla mohli opřít o hradecké publikum, které je hnalo za dalším gólem. V první minutě třetího dějství putovali na trestnou lavici plzeňský Radek Duda, který se  faulem snažil rozhodit dosud jistého domácího brankáře Ondřeje Kacetla a hradecký Tomáš Harant, který si na něj za to vyšlápl. Po návratu obou provinilců na hrací plochu vydržel plný počet hráčů na ledě pouze několik sekund a Duda se zachoval jako nejeden recidivilista po amnestii a putoval zpátky k trestoměřičům za nedovolené bránění. Dnes již potřetí!!!

A tohle vyloučení si Duda opravdu za rámeček nedá. Na hradecké straně opět výborně zafungovala spolupráce René Vydarený a Peter Frühauf. Druhý jmenovaný po přihrávce na nic nečekal a z první pálil na plzeňskou klec do které jeho dělovka zahučela 3:1.

Hradeckou halou začaly obýhat mexické vlny a jen málokdo  věřil, že by zdecimovaná Plzeň dokázala vývoj zápasu otočit. Od gólu Frühaufa totiž hradečtí hokejisté začali hrát zodpovědně dozadu a doslova obrnili modrou čáru před Kacetlem. Plzeň jen těžko hledala recept na průnik přes tuto obrannou linii. 

V padesátépáté minutě navíc putoval na trestnou lavici plzeňský Slovák a o utkání bylo víceméně rozhodnuto. Po vyrovnání sil na ledě mohli ještě zápas definitivně rozhodnout Šimánek a po něm Květoň. A právě za faul na něj putoval za katr Frolo. O několik sekund později se k němu přidal za faul vysokou holí Tomáš Sýkora a Plzeň tak ztratila proti výborně bruslícímu Hradci poslední zbytky naděje.

Zaplněná hala ještě vyprovokovala domácí hokejisty ke tlaku, který hradecký odchovanec Jaroslav Kudrna zakončil dorážkou do odkryté plzeňské branky a upravil skóre zápasu na konečných 4:1.

Z hradeckého týmu byl nejlepším hráčem utkání vyhlášen oprávněně brankář Ondřej Kacetl. Za Plzeň ocenění převzal střelec jediného gólu hostí Jakub Lev.

V neděli přijede Sparta

Už v neděli se mohou příznivci hradeckého hokeje těšit na dalšího atraktivního soupeře, který se v Hradci představí. Přijede totiž aktuální lídr tabulky a favorit na titul pražská Sparta a už teď je jasné, že hradecký zimák se opět bude otřásat v základech. Jak totiž ukázaly předchozí zápasy je v Hradci po kvalitním hokeji stále hlad a současná pomyslná spolupráce mezi hokejisty a fanoušky během utkání funguje dokonale. Utkání začíná v neděli o půl šesté.

Vývoj zápasu Mountfield HK - HC Škoda Plzeň:

Třetiny 0:1, 2:0, 2:0
Branky a nahrávky: 25. Mikuš (Červený), 33. Šimánek (Frühauf), 45. Frühauf (Vydarený), 60. Kudrna (Mertl, Mikuš) – 16. Lev (Kratěna, Pletka). Rozhodčí: Hribik, Polák – Hejl, Kajínek.. Vyloučení: 4:9, navíc Červený (HKR) 10 min. OT. Využití: 3:0. Střely na branku: 23:20. Průběh utkání: 0:1, 4:1. Diváci: 4721 (62,95 % kapacity haly).
Opora týmu Ondřej Kacetl Opora týmu Ondřej Kacetl
HC Sparta Praha HC Sparta Praha

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Víkend nabídne několik vernisáží, koncert či noční Bílou věž

Na tento víkend se v Hradci Králové sešly hned čtyři vernisáže, začínají výstavy fotografií, obrazů i studentských prací. Bude se hrát hokej, koncertovat, vystoupat můžete na noční Bílou věž nebo si prohlédnout vodní elektrárnu Hučák.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, bleší trh nebo za elektřinou na Hučák

Závěr jarních prázdnin v Hradci Králové mohou děti strávit v Technologickém centru nebo na Velké kostičkové výstavě, kde na ně čeká velké množství kostiček LEGA. V IC Hučák se mohou dozvědět vše o elektřině. O víkendu se bude hrát fotbal, hokej v historických dresech a na…
Čtěte více

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme