Hradec opět pije vodu z Orlice

Hradečanům zhruba po roce znovu teče z kohoutků voda z řeky Orlice. Podle odborníků je stejně kvalitní, jako pitná voda z podzemních zdrojů. Ty dosáhly loni v létě kriticky nízkých hladin. Teď je ale pod zemí vody dost.

Podíl vody z Orlice v hradeckých vodovodech je nyní asi 50 %. Důvodem tentokrát ale není nedostatek pramenité vody ze zdrojů Litá-Mokré. „Ke spuštění úpravny vody nás v tomto roce vede zejména připravovaná rozsáhlá rekonstrukce tohoto objektu a s tím související přípravné provozní testy,“ vysvětlila Hradeckému deníku odběry mluvčí dodavatele vody Královéhradecké provozní  Veronika Bergrová.
Zatímco množství vody v podzemí dělá vodohospodářům po zimní vydatné sněhové nadílce v Orlických horách radost, problémem je právě stará úpravna vody z Orlice. Ta normálně po většinu roku nefunguje a slouží jako záložní zdroj. Zvýšené odběry z řeky v posledních letech ale přiměly správce k rekonstrukci zastaralé technologie. „Úpravna je z šedesátých let minulého století, takže obnovu a modernizaci potřebuje. Je to záložní zdroj, který v posledních dvou letech opět nabyl na významu tím, že došlo k výraznému omezení čerpání kvalitní podzemní vody z oblasti Litá–Mokré ze strany vodoprávního úřadu,“ řekla Deníku Veronika Bergrová.
Podle Královéhradecké provozní by obnova zařízení měla zajistit kvalitnější úpravu vody. Než se dostane ke spotřebitelům, projde několikanásobnou úpravou, čištěním a desinfekcí. Moderní technologie už dnes nespoléhají jen na chlorování, ale využívají pískové filtry, čiřiče nebo ozonizaci.
Testy a s nimi spojené využívání orlické vody by měly trvat asi 4 týdny.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme