Hradec ocenil pěvkyni Soňu Červenou i další osobnosti

Operní pěvkyně Soňa Červená získala letos Cenu dr.Františka Ulricha, nejvyšší ocenění, které každoročně uděluje hradecká radnice. Cenu Primu inter pares, první mezi rovnými, převzala na středečním slavnostním večeru ředitelka Divadla Drak Jana Dražďáková. In memoriam udělila radnice stejné ocenění i zpěvačce, skladatelce a královéhradecké rodačce Zuzaně Navarové. Královéhradečtí zastupitelé také rozhodli, že ocenění Hradecká múza získá chlapecký pěvecký sbor Boni pueri, který vznikl v roce 1982. Sportovní cenu města Hradce Králové získala cyklistka Lada Kozlíková, několikanásobná mistryně České republiky v dráhové a silniční cyklistice.
Nejdelším potleskem odměnili účastníci slavnostního zasedání zastupitelstva Soňu Červenou. "Sice jsem se narodila v Praze, ale to magické kouzlo Hradce Králové mě nepřestalo okouzlovat," řekla při přebírání ocenění Červená. Ta také připomněla svého pradědečka, který do Hradce Králové přišel v roce 1842 a ve městě založil dílnu na hudební nástroje. Soňa Červená, která se narodila v roce 1925 v Praze, se do rodiště svého otce vrátila loni ve hře Návštěva staré dámy na podiu Klicperova divadla.
Královéhradecká radnice začala udílet výroční ceny v roce 1993, kdy poprvé ocenila mimořádný počin oceněním Hradecká múza. V dalších letech postupně radnice rozšířila počet ocenění. V minulých letech získali ceny například sochař Vladimír Preclík, lékaři hradecké fakultní nemocnice Vladimír Brzek, Rudolf Petr či Jaroslav Procházka, arcibiskup Karel Otčenášek či houslařský mistr Vladimír Pilař.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme