Hradec neznámý: seznamte se s historickými domy

Jedinečnou možnost seznámit se s historickými objekty v centru města mají tuto neděli návštěvníci Hradce Králové. Na Velkém náměstí se totiž v rámci akce Den rodiny uskuteční druhý ročník projektu „Hradec neznámý: Po stopách knihy Starý Hradec Králové dům od domu.“

Jak informovala organizátorka projektu Helena Rezková, záměrem akce je zpřístupnit široké veřejnosti část z 213 domů na starém Hradci, jejichž historie byla podrobně popsána ve výše zmíněné knize. Stejně jako v loňském roce čeká návštěvníky ojedinělé putování po dvou desítkách historických domů, jejich sklepeních, dvorcích a zákoutích starého Hradce Králové, očím běžného návštěvníka starého města dosud ukrytých. Domy budou v den konání akce na dveřích výrazně označeny cedulemi se stručnou historií a odkazy na zajímavosti.
Každý návštěvník obdrží při koupi vstupenky plán starého města s vyznačenými zpřístupněnými objekty, mezi kterými může po celý den na jedinou vstupenku volně putovat. U každého otevřeného domu budou průvodci, kteří návštěvníky případně nasměrují, ukážou jim zajímavosti a dohlédnou na pořádek. Ve srovnání s loňským rokem bude třetina zpřístupněných objektů jiných. Lístky jsou v předprodeji v městských informačních centrech a v den konání akce i přímo na Velkém náměstí, v sousedství katedrály sv. Ducha. Dospělí zaplatí 100 Kč, důchodci a studenit 50 Kč, děti do deseti let mají vstup zdarma. Oficiální začátek akce je v neděli 15.5. 2011 v 10 hodin, ukoneční je naplánováno na 18 hodin.

Některé zpřístupněné objekty: Městská hudební síň (unikátní beuronská malba), sklepy Radnice čp. 1 + Galerie Tři generace Kodetů, areál knihovny Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Na Hradě, Knihovna města Hradce Králové, dvorek děkanství, kaple sv. Klimenta, katedrála sv. Ducha (od 13 hod.), biskupská knihovna v Novém Adalbertinu, kostel Nanebevzetí Panny Marie, rektorát Univerzity Hradec Králové (beuronská malba), Klicperovo divadlo (prohlídka s průvodci včetně zázemí), Galerie moderního umění, Galerie Vladimíra Preclíka v areálu Regiocentra Nový pivovar, dům čp. 211 – dvorek Městské policie, dvory církevní Základní a mateřské školy Na Hradě, Rokytova výstavní síň, tři soukromé domy. Bílá věž (pouze 12.15 – 14 hod.).

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme