Hradec nakoupí dvacítku elektrobusů za čtvrt miliardy, nejvíc v celé republice

První elektrobusy dostane Hradec v červnu příštího roku (ilustrační snímek).
První elektrobusy dostane Hradec v červnu příštího roku (ilustrační snímek). | autor: dpmhk.cz

Za dvacet nových elektrobusů včetně dvou nabíjecích stanic zaplatí hradecký dopravní podnik 246 milionů korun bez DPH. V minulém týdnu firma ukončila výběrové řízení na dodavatele, a uzavřela tak dosud největší kontrakt v České republice v oblasti elektromobility v městské hromadné dopravě. Nové elektrobusy sníží produkci emisí v centru města a zároveň výrazně sníží i provozní náklady MHD.

„Elektromobilitou autobusových linek město významně přispěje k ekologizaci dopravy, navazuje se tak na dlouhou tradici trolejbusů v Hradci. Podobný trend v obměně a doplnění vozového parku chceme nastavit i u městské policie nebo u jiných městských organizací,“ řekl primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Dvě automatické rychlonabíjecí stanice budou umístěné na klíčových dopravních uzlech, tedy na terminálu hromadné dopravy a na konečné stanici Cihelna. Součástí dodávky jsou i nabíjecí stanice pro noční pomalé nabíjení elektrobusů v zázemí dopravního podniku, kde jsou již vybudované odstavné prostory s novými elektropřípojkami a nová trafostanice.

Dodavatelem nových elektrobusů je společnost SOR Libchavy. Všech dvacet vozů by mělo v garážích dopravního podniku parkovat do roka od podpisu smlouvy, první dodávka bude v červnu příštího roku.  

Dopravní podnik získal čtvrtmiliardovou dotaci

„Na tyto elektrobusy a trolejbusy získal dopravní podnik dotaci z integrovaného regionálního operačního programu ve výši více než 236 milionů korun,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich, odpovědný za investice a rozvojové projekty ve městě. Na dalších šest moderních trolejbusů chce dopravní podnik žádat o dotaci z ITI Hradecko-pardubické aglomerace. 

V plánu je také například inteligentní dopravní systém, nový odbavovací systém pro MHD nebo výstavba dalšího trolejbusového vedení v Hradci Králové. Konkrétně jde o úsek od Brněnské třídy ulicemi Palachovou a Milady Horákové až na konečnou zastávku Pod Strání. Ta již má stavební povolení. Dopravní podnik bude žádat o dotaci na úhradu až 85 procent uznatelných nákladů na tuto akci, jejíž odhadované náklady jsou zhruba 18,5 milionu korun. Tato nová trolejbusová trať zvýší přepravní kapacitu na točně Pod Strání za využití kloubových trolejbusů a na lince 27 umožní stávající autobusy nahradit novými trolejbusy s pomocným bateriovým pohonem.

Samotná stavba nové trolejbusové tratě Pod Strání by pak mohla probíhat ve druhém čtvrtletí roku 2018. Její délka je 860 metrů, nově vzniklá část trolejové tratě bude napájena z napájecího bodu na Brněnské třídě. Součástí projektu je i nové veřejné osvětlení po celé délce nové tratě. Nové trolejbusy s pomocným bateriovým pohonem budou také zajíždět na sídliště Plachta.

V současnosti má hradecký dopravní podnik k dispozici 125 nízkopodlažních vozů pro městskou hromadnou dopravu, z toho je 91 autobusů, 31 trolejbusů a 3 elektrobusy. V Hradci Králové je provozováno 26 linek MHD, pět z nich je trolejbusových. Jejich celková délka je 323 kilometrů, trolejbusy jezdí na linkách o délce 36 kilometrů. Ve městě je 199 zastávek, 164 z nich má prosklenou čekárnu. Ročně vozy hradecké MHD najezdí 6,1 milionu kilometrů, z nichž 1,6 milionu kilometrů je na trolejbusových linkách.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více

Další řidiči hradecké MHD získalil ocenění v Jízdě bez nehod

Dnes proběhlo tradiční slavnostní vyhodnocení soutěže Jízda bez nehod, kdy v jeho rámci další řidiči královéhradecké MHD převzali z rukou dopravně technického ředitele Dopravího podniku města Hradce Králové Vladimíra Pejřila diplom a jednorázovou finanční odměnu za…
Čtěte více

Dopravní podnik od března zdraží. Jízdenka placená kartou bude místo 14 korun stát 25

Od března letošního roku dojde k úpravě ceny za jízdné v městské hromadné dopravě v Hradci Králové. Za jízdenku, kterou si koupíte nyní za 14 korun městskou nebo bankovní kartou nově zaplatíte 25 korun. Cena jednorázové papírové jízdenky vzroste z 20 na 25 korun, naopak jízdenka…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme