Hradec možná znovu získá Císařskou cestu

Projít se znovu po císařské cestě. To by už brzy mohla být v Hradci realita. Skupina milovníků historie se ji rozhodla obnovit. Císařská cesta by tak rozšířila už existující turistické trasy a nabídla by domácím i návštěvníkům další netradiční zajímavost.

Obnovená Císařská cesta by prodloužila současnou III. naučnou stezku, která představuje hradecké opevnění. Podle iniciátorů akce nyní obnově trasy nic nestojí v cestě. "Pozemky, na nichž vede, jsou v majetku města už z dob Rakouska-Uherska. Cesta vede parkem Kubišovy sady hned pod někdejším opevněním. Tak jediným problémem bude jen přeložení částí dnešních cest, aby se mohl zachovat pěší a cyklistický provoz v parku. To představuje jen malé náklady. Navíc by nám měli pomáhat studenti hradecké univerzity a střední průmyslové školy stavební," představil záměr Mladé frontě Dnes člen Společnosti ochránců památek ve východních Čechách a také pracovník Státního fondu životního prostředí České republiky Robert Müller.
Jak přesně původní Císařská cesta vypadala, by měl zjistit průzkum. Její trasa je ale známá a dochovala se dodnes, i když s mnoha zásahy. "Začátek měla na dnešní Pospíšilově třídě. Pokud jedete od Slezského Předměstí k Pospíšilově soše, v úrovni křižovatky, kde je dnes střední průmyslová škola stavební, odbočí mírně vlevo do parku. Tam vede pravidelným esíčkem, které dodnes existuje, do ulice u areálu Slávie. Císařská cesta tam pokračuje jako asfaltová místní komunikace až k objektu staré nemocnice," popsal MF Dnes Robert Müller.
Kromě příjemné procházky nebo turistické zajímavosti by obnovená cesta mohla posloužit i při historických akcích ve městě. Například při vzpomínkových akcích na bitvu 1866 by tudy mohla mašírovat Hradecká garda. "Cesta by mohla začínat právě u stavební školy a v parku by mohla vést i s kopiemi patníků celým parkem na asfaltku u Slávie, dále by pokračovala ke staré nemocnici a pak k původní Slezské bráně. Tedy ke vstupu do někdejší pevnosti," vysvětlil Mladé frontě Dnes Müller.
Původní Císařská cesta z poloviny 18. století přiváděla k hradecké pevnosti příchozí od východu a severu ke Slezské (Mýtské) bráně. Cesta a její klikatění měly také bezpečnostní význam. Kdo po ní k městu přicházel, ukázal se hlídce ze všech stran.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme