Hradec možná opustí Euroregion Glacensis

Představitelé Hradce Králové uvažují o tom, že město vystoupí z Euroregionu Glacensis, který sdružuje obce na pomezí Čech, Moravy a Kladska. Přínos z členství mají podle krajského města hlavně obce a města v blízkosti hranic s Polskem nebo menší obce. Již dříve z euroregionu vystoupily Pardubice. Uvedlo to dnešní Právo v příloze pro Královéhradecký kraj.
"Pro město je v současné době i vzhledem pohledu do budoucna význam členství ve sdružení a jeho konkrétní přínos pro město velmi obtížně definovatelný," řekl hradecký primátor Otakar Divíšek. Město, které bylo v roce 1996 zakládajícím členem sdružení, navrhuje vystoupení ke konci letošního roku. Ročně krajské město euroregionu přispívá asi 150.000 korunami. Vystoupení Hradce Králové by podle dlouholetého sekretáře sdružení a nynějšího zástupce hradeckého hejtmana Helmuta Dohnálka znamenalo značné oslabení sdružení. "Byla by to i ztráta pro Hradec. Většinou je to tak, že vložené prostředky se každému z členů mnohonásobně vrátily," řekl Dohnálek.
Proti opuštění euroregionu je i europoslanec a hradecký zastupitel Oldřich Vlasák. "Je pravdou, že město nemohlo čerpat prostředky z Evropské unie, protože nebylo v příhraničním regionu. Ale pomáhalo tyto prostředky získat, například na obnovu silniční infrastruktury v Orlických horách," řekl. Dodal, že ke konci loňského roku se změnily podmínky pro čerpání peněz z evropských rozvojových grantů a nové instrumenty může nyní využít i Hradec Králové.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme