Hradec má konečně babybox

V Hradci Králové začal počátkem tohoto týdne konečně fungovat babybox. Jak informovala městská internetová televize HKhit.org, Hradec Králové byl jedním z posledních krajských měst, ve kterých byl babybox otevřen.

Hradec Králové je pak v rámci kraje až třetím v pořadí za Trutnovem a Náchodem, celkově jde o 46. babybox v České republice. Nový babybox se nachází v budově Záchranné zdravotnické služby v Hradecké ulici. Jak pro HKhit.org uvedl duchovní otec českých babyboxů Ludvík Hess, v současné chvíli není babybox z krajských měst jen v Karlových Varech a Českých Budějovicích. Jak doplnil, síť schránek pro odložené děti už pomohla zachránít 57 novorozeňat. Zhotovení babyboxu přišlo na cca 150 tisíc Kč, přičemž na jeho zřízení se podílelo pražské občanské sdružení Babybox pro odložené děti – STATIM z Prahy a další partneři. Projekt podpořil i hradecký magistrát.
Babybox je speciálně upravená schránka, do které matky mohou anonymně odložit dítě, pokud se o něj nechtějí nebo nemohou z jakýchkoliv důvodů postarat. Box je vytápěný a je vybavený i alarmem, který o uložení dítěte do schránky informuje lékařskou službu. Zatímco v České republice má projekt převážně podporu jak u laické tak i odborné veřejnosti, OSN naši republiku za tento systém kritizuje. Podle výboru OSN pro práva dětí je nemyslitelné, aby se v Česku nahrazovala prevence neplánovaného či rizikového těhotenství službou pro odkládání nechtěných novorozeňat.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme