Štítky: | Knihovna města | Cena města |

Hradec Králové už zná své osobnosti loňského roku

Ceny města | Foto: MmHK
Ceny města | Foto: MmHK

Ve středu večer se v nově otevřené Knihovně města Hradec Králové v Centru celoživotního vzdělávání udílely výroční ceny města Hradec Králové za rok 2012. 

Událostí roku se stalo otevření sportovního areálu Bavlna, Hradeckou sportovní cenu obdrželi vodní slalomáři Ondřej Karlovský a Jakub Jáně, Hradeckou múzou se stala Pavla Tomicová. 

První mezi rovnými tedy cenu Primus inter pares získal pedagog Jiří Němeček a Cenu  primátora města za studentskou tvůrčí práci si odnesl Marian Kacerovský za svou práci v oblasti gynekologie a porodnictví.

Otevření sportovního areálu Bavlna považují Hradečané i představitelé města za událost loňského roku. Na znovuzprovoznění chátrajícího areálu se čekalo téměř deset let, nyní má být útočištěm především pro mladé fotbalisty. Sportovní areál Bavlna se otevřel v polovině loňského dubna

Cenu primátora města za studentskou tvůrčí práci si odnesl gynekolog a porodník Marian Kacerovský. Cenu získal díky mimořádné publikační aktivitě a za vynikající výsledky ve vědecké a výzkumné činnosti v oblasti gynekologie a porodnictví. Doktor Kacerosvký působí ve Fakutní nemocnici Hradec Králové. Mnohé odborné zkušenosti posbíral během stáží ve Švédsku a Spojených státech amerických. Odborně se zaměřuje především na problematiku předčasných porodů. 

Hradeckou sportovní cenu obdrželi deblkanoisté Ondřej Karlovský a Jakub Jáně za skvělou reprezentaci města Hradec Králové. V loňském roce totiž domů přivezli stříbro z mistrovství Evropy v kategorii dospělých, 1.a 2. místo si vybojovali na mistrovství světa a 2. místo na mistrovství Evropy do 23 let na divoké vodě.

Hradeckou múzu si odnesla za vynikající ztvárnění hlavní role Mileny v inscenaci Koule Pavla Tomicová. Tomicová je stálou členkou souboru Klicperova divadla a její výkony znají královéhradečtí diváci i z mnohých dalších kusů. 

Cena Primus inter pares náleží Jiřímu Němečkovi za pedagogickou činnost a práci v kultuře a oblasti ochrany památek.

"Výročními cenami se město tradičně snaží podpořit kulturní, společenský a sportovní život a ocenit osobnosti za mimořádné přínosy nebo počiny v daných oblastech," komentovala výběr tisková mluvčí radnice Magdalena Vlčková. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
28.3.2013 09:53
Freddy  (Nováček +20)
Němeček první mezi rovnými???
Udělení ceny Primus inter Pares "pedagogovi" Jiřímu Němečkovi vnímám stejně jako udělení Nobelovy ceny míru Jásirovi Arafatovi.

s úctou jeho dlouholetý žák
28.3.2013 10:03
Veronika Volejníková  (Administrátor +7)
RE: Němeček první mezi rovnými???
Jak bylo rozhodnuto, tak tlumočíme.
28.3.2013 10:47
Němečkův žák (neregistrovaný)
Souhlasím s Fredym. Taky jsem měl tu možnost mít pana doktora za učitele. Asi to nebyl nejhorší učitel, kterého jsem měl, ale určitě patří mezi ty, na které nevzpomínám s láskou. Po škole chodil nafoukaně jako holub v lampasových teplákách a to ho plně vystihuje, takového si ho pamatuju.
Kromě občanky a tuším dějepisu učil i tělocvik a brannou výchovu. Pro ty mladší uvedu, že branná výchova byla taková přípravka pro kluky na vojnu. Takže během jednoho dne byl schopen v občance prožívat Kantovo Hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně a další vyučovací hodinu vykládat, jak je naše zemička v ohrožení od buržoazních ozbrojených sil a že je ctí každého mladého muže jít na vojnu. To bych mu moc nevyčítal, byla to jeho práce a i doba byla taková. Co ale nepřekousnu jsou jeho pedagogické metody. Jakákoliv diskuze byla vždy uhašena v zárodku, žádná komunikace s žákem atd. Nedokázal si vybudovat přirozenou autoritu.
Nezpochybňuju jeho vědomosti, to nedovedu posoudit, možná je to vzdělaný člověk. A zopakuju ještě jednou - měl jsem za svůj život horší učitele - ještě více samolibé, ještě více egoistické a ještě více zakomplexované než byl p. Němeček. Ale ti nedostali ocenění za pedagogiku. A taky nebyli v zastupitelstvu města a aktivní v politice ;-).
Zastupitelé, dejte si pár facek!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Městská knihovna se otevírá, v Kuklenách nabídne zrekonstruovaný interiér

Od pondělí se znovu otevře městská knihovna i všechny její pobočky v Hradci Králové, kromě té v Březhradu. Otevření je možné za splnění následujících podmínek: maximálně 1 osoba na 15 m2, udržování rozestupů, ochrana respirátory a dezinfekce rukou při vstupu. Návštěvníci se…
Čtěte více

Zveme: O víkendu začíná fotbalová sezona, vydat se můžete do pravěku i středověku

Naše pravidelná páteční pozvánka vás o víkendu zavede třeba na noční prohlídku na Bílé věži, tradiční českou zabijačku v Park Golf Clubu v Hradci Králové nebo Retro výstavu 100 československých NEJ. Hradečtí fotbalisté se poprvé utkají s SK Líšeň. Během Turnaje…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme