Hradec Králové si může od EIB půjčit až miliardu korun

Město Hradec Králové dostalo od Evropské investiční banky (EIB) nabídku na půjčku až jedné miliardy korun. Půjčené peníze by tak mohly ve stotisícovém městě například zaplatit výstavbu autobusového terminálu, důležité křižovatky na druhém silničním okruhu či venkovního koupaliště. Informovala o tom MF Dnes.
"Zástupci banky nám přišli nabídnout peníze za podmínek, o kterých se jiným městům ani nezdá. Zjistili, že Hradec je důvěryhodný klient. Máme možnost levně si půjčit i miliardu korun," řekl hradecký primátor Otakar Divíšek. Za úvěr od banky by Hradec Králové platil úrok 2,4 procenta, což je podle Divíška výhodná nabídka.
Pokud chce město získat peníze z EIB, která je součástí Evropské unie, musí mít připraveny projekty podle přesných kritérií. Přitom je nutné, aby se na jejich financování podílelo.
"Zhruba polovinu peněz musíme na realizaci projektů mít i my. Na půjčku 600 milionů korun je nutno připravit balík projektů za více než miliardu korun," řekl náměstek hradeckého primátora Alois Tuháček. Hradec Králové nyní zváží, zda na nabídku banky kývne. "Zpracovali jsme přehled projektů, které by bylo možno za tyto peníze realizovat. O nabídce budou nyní jednat politické kluby zastupitelstva. Banka počká na naše rozhodnutí do června," dodal Tuháček.
Hradec Králové dnes patří mezi nejméně zadlužená města v ČR. Každý obyvatel Hradce dluží v přepočtu 1800 korun, zatímco třeba každý Pražan 22.000 korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
22.3.2005 18:13
Commento (neregistrovaný)
Všechno co bylo obecní jsme už vytunelovali
Všechno co patřilo státu nebo obci se už podařilo vytunelovat, co si na to pujčit?
25.3.2005 07:46
taky z HK (neregistrovaný)
Kdy a kdo to zaplatí, bude-li to vůbec možné...??? Žít na dluh nejde do nekonečna a donekonečna sdírat prosté občany taky ne.
25.3.2005 07:49
občan HK (neregistrovaný)
dluhy,dluhy...
Jaksi zapoměli, že to taky budou chtít jednou vrátit - jenže to už tihle budou dávno za vodou. Kdo a z čeho bude vracet, to je netrápí.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme