Hradec Králové má opět záložní zdroje tepla

Obyvatelé Hradce Králové již nemusejí mít obavy, že se v případě výpadku hlavního zdroje v Elektrárnách Opatovice (EOP) ocitnou bez tepla. EOP dnes oficiálně dokončily výstavbu tří záložních zdrojů.
Výstavba záloh v Hradci Králové a Pardubicích přišla EOP na téměř 300 milionů korun a firma je již promítla do cen tepla pro letošní a příští rok. Průměrné domácnosti v bytě 3+1 se roční náklady na teplo zvýší kvůli výstavbě záložních zdrojů přibližně o 662 korun, řekl obchodní ředitel EOP Jiří Pěnka. Přesto zůstane cena tepla z EOP ve výši 245 korun za gigajoule v příštím roce nejnižší mezi velkými českými teplárnami.
Dva kotle na plyn či topný olej o celkovém výkonu 90 megawattů EOP vybudovaly v areálu hradeckých strojíren ZVU a jeden o 45 megawattech u předávací stanice tepla v hradecké čtvrti Farářství. V Chrudimi vznikl nový zdroj o 35 megawattech. S dřívějšími záložními zdroji, které jsou zejména v Pardubicích, dosahují nyní všechny zálohy výkonu 336 megawattů. Představuje to zhruba 62 procent potřeby soustavy při venkovní teplotě minus 12 stupňů Celsia. "Tento výkon pokládáme za dostatečný. Při teplotě deset stupňů pod nulou zajistí v bytech teplotu plus osm stupňů, ale takový mráz bývá jen asi 100 hodin ročně. Při venkovní teplotě dvou stupňů nad nulou lidé nic nepoznají," řekl výrobní ředitel EOP Ladislav Kudrnáč.
Zálohy hodlají EOP využívat i při bezproblémovém chodu hlavního zdroje. "Předpokládáme, že poběží několik stovek hodin ročně a pomohou nám také operativně uvolnit kapacitu při výrobě špičkové elektřiny v Opatovicích," řekl ČTK generální ředitel podniku František Hejčl.
Stavbu záloh vyvolala havárie opatovické elektrárny v listopadu 2002, při níž zřícená střecha kotelny naráz vyřadila všech šest kotlů. Havárie se na téměř dva týdny dotkla zhruba 200.000 lidí v pardubicko-hradecké aglomeraci. Nejkritičtější situace s teplem byla v Hradci Králové, kde nebyl žádný záložní zdroj.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme