Hradec Králové má konečně primátora a vedení města

Déle než dva měsíce od komunálních voleb trvalo zastupitelům Hradce Králové, než se shodli na budoucí podobě vedení města. Na dnešním zasedání zastupitelé konečně zvolili primátora města a jeho náměstky. Primátorem města byl zvolen lékař Zdeněk Fink (HDK), jeho náměstky Martin Soukup (ODS), Jaromír Vedlich (TOP 09), Leoš Kučera (DVH) a Josef Krofta (VPM).

Protikandidátem Finkovi byla sociálnědemokratická poslankyně Hana Orgoniková. Fink v hlasování získal 20 hlasů, Orgoníková 16. Narozdíl od předchozích jednání zastupitelstva bylo to dnešní rychlé a jasné. Již dopoledne se totiž zástupci středopravé koalice shodli na budoucí podobě vedení města. Rozhodující byl přístup TOP 09, která předchozí vznik středopravé koalice blokovala a vyjednávala se sociálními demokraty. Od námluv s ČSSD stranu odradila otevřená podpora komunistů, což bylo pro TOP 09 nepřijatelné. Občanská demokratická strana, Volba pro město, Doma v Hradci, Hradecký demokratický klub a TOP 09 se nakonec po úterních jednáních domluvily na podobě nového vedení města a podepsaly koaliční dohodu. Podmínkou TOP 09 pro návrat do středopravé koalice byly 3 zástupci v radě a nejméně 6 nových tváří ve vedení města. Jedinou starou tváří ve vedení města je tak náměstek Martin Soukup. Ten dvě volební období působil v oblasti kultury, nově ale bude fungovat jako technický náměstek. Post náměstka pro kulturu, cestovní ruch a sport po Soukupovi převezme divadelní režisér Josef Krofta (VPM), náměstkem pro oblast školství, zdravotnictví a sociálních věcí se stal ředitel Artkina Centrál Leoš Kučera (DVH), náměstkem pro rozvoj byl zvolen asistent ministra zdravotnictví Jindřich Vedlich (TOP 09). V jedenáctičlenné radě města kromě výše uvedených dále zasednou Jan Michálek a Naďa Štěrbová za ODS, Vladimíra Šilhánková za VPM, Lenka Jaklová a Richard Nádvorník za TOP 09 a Vladimír Springer (HDK).
Dosud byl jediným představitelem města vzešlým z komunálních voleb Vlastimil Ondráček z ČSSD, kterého zastupitelé zvolili na několikrát přerušeném ustavujícím zasedání 22. 11. 2010. Ondráček dnes na svůj post náměstka rezignoval.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
28.12.2010 19:37
Hradecan  (Nováček)
Konečně...
28.12.2010 23:01
Plaváček  (Nováček)
Jsem ráda za primátora MUDr. Finka a přeji mu v nové funkci hodně úspěchů.
Doufám, že nové vedení ukáže, že i bez korupce se dá dobře pracovat.
29.12.2010 12:32
Diviš  (Nováček)
Gratulace novému primátorovi, s přáním hodně úspěchů v nové funkci.
Město by moc potřebovalo,aby se začalo pořádně,hlavně bez politikaření a korupce,jestli to vůbec jde!!!
Se zájmem jsem sledoval na stránkách "Město na dlani ",jak to dopadne.Vám to pane Fišer v době internetu trvalo nepochopitelně dlouho než se Vám to podařilo dát na stránky.To i teletex kde jsou zprávy s denním zpožděním to uveřejnil dřív.
29.12.2010 13:51
Jaroslav Fišer  (Administrátor)
Dobrý den,
pane Hynku, většinou na podobné zbytečné výpady nereaguju, nicméně teď mi to nedá.
Tento článek vyšel v 18,30. Zastupitelstvo zasedalo od 16ti hodin. Primátor byl zvolen v cca 16,40, náměstci v v cca 17,40 a zbývající radní v cca 18.20. Tedy cca 10 minut poté, co bylo fakticky známo kompletní vedení města jste měl na tomto místě souhrnné informace. Promiňte, ale to mi nepřijde až takové zpoždění. Pokud jsme neměli zveřejňovat různé spekulace, tak to prostě dřív nešlo.
Každopádně jedna důležitá věc tu je. V současné chvíli je volný post jednoho externího redaktora. Pokud máte zájem a chuť zkvalitnit naše zpravodajství (mimochodem, opravdu to potřebuje, toho jsem si vědom), rád Vás uvítám v týmu. Základní rozhled máte, gramatiku celkem ovládáte a interpunkci se snadno doučíte. Kontakt na mě najdete v zápatí webu.
30.12.2010 08:31
Diviš  (Nováček)
Pane Fišer.
Nepovažuji svoji připomínku "za zbytečné výpady" a nemíním s Vámi na těchto stránkách diskutovat.Chtěl jsem Vás jen upozornit na to,že asi nejen já jsem čekal netrpělivě jak dopadne hlasování a zda vůbec bude zvolen primátor.Čekal jsem ,že v době internetu to bude uvedeno okamžitě po zvolení a následně další zprávě to další podrobnosti o složení vedení radnice.Kde by to mělo být dřív než na stránkách města?
Jestli jste můj příspěvek pochopil jinak tak to jste na omylu.
Za Vámi nabízenou spolupráci děkuji.
Diviš
19.7.2018 17:37
Dipl.tech.Václav Svoboda (neregistrovaný)
Dobrý den,
chtěl bych pouze upozornit na situaci ohledně Vonešových sadů. Prosím Vás , jsem již důchodce a navštěvujeme mimo jiné též Vonešovy sady ,byly tam vždy lavičky 2 ks,aby si člověk odpočinula a pokochal se pěkným prostředím,jenže jsou to 2 roky,co lavičky byly odstraněny z neznámých důvodů.Proto by bylo vhodné tam lavičky opět vrátit.Jednou jsou to sady , tak tam lavičky patří. Nyní uvádíte ,že jsou to opět Vonešovy sady,tak by bylo vhodné je ke spokojenosti občanů,opět vybavit lavičkami ,jako předtím.
Děkují za občany,kteří Vonešovy sady navštěvují.

Dipl.tech. Václav Svoboda stavitel

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme