Hradec Králové loni hospodařil s přebytkem 135 milionů

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Hradec Králové v loňském roce zaznamenal vyšší příjmy a výrazný pokles výdajů, plyne z toho, že město hospodařilo s přebytkem. 

Hradec Králové uzavřel loňský rok s plusem ve výši bezmála 135 milionů korun. Peníze z celkového konečného vypořádání město použije například na zateplení ZŠ Mandysova a ZŠ Štefcova. Rozhodli o tom na svém posledním zasedání zastupitelé města Hradec Králové.

Skoro 82 milionů spolkne zateplení škol

Když se spočítá, kolik bude třeba z přebytku využít v aktuálním rozpočtu města, má Hradec Králové k dispozici téměř 170 milionů korun. "Jde o částku, která bude použita jako souhrnná rozpočtová rezerva pro letošní rok s tím, že 81,6 mil Kč bude například využito na spolufinancování dotačních investičních akcí zateplení ZŠ Mandysova a ZŠ Štefcova, které město původně chtělo financovat pomocí kontokorentního úvěru," popsala Magdalena Vlčková, mluvčí za Magistrát města Hradec Králové

Přezkoumání hospodaření města provedla nezávislá auditorská společnosti. „Finanční vypořádání roku 2012 dopadlo dobře, nejlépe za několik posledních let. Z velké části je to díky dobrému hospodaření Magistrátu města Hradec Králové,“ pochválil pozitivní výsledek Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové.

Rozpočet města Hradec Králové podrobněji

  • Celkové příjmy města za rok 2012 činily 2,078 mld. Kč, tj. o 28,2 mil. Kč více než předpokládal upravený rozpočet.
  • Daňové příjmy se podílely na celkových příjmech 63 % a dosáhly hodnoty 1,31 mld. Kč. 
  • Nedaňové příjmy tvořily 12 % celkových příjmů. Jedná se především o výběr nájemného z bytového a nebytového fondu včetně pozemků, ale významnou součást vloni tvořily také dividendy. Od loňského roku již tato kategorie nezahrnuje odpočty DPH, které jsou nyní kompenzačně evidovány ve výdajích a představují částku cca 25 mil. Kč. 
  • Kapitálové příjmy dosáhly hodnoty 222,9 mil. Kč, což je 10 % celkových příjmů.

Na dotacích Hradec získal téměř 300 milionů

Městem přijaté transfery neboli dotace v loňském roce dosáhly hodnoty 297,6 mil. Kč. Částku 124 mil. Kč město získalo od regionální rady, jako investiční příspěvek např. na akce:

  • Revitalizace Vertex (66 mil. Kč);
  • Rekonstrukce sportovního areálu Bavlna (23 mil. Kč);
  • Lávka přes Orlici (20 mil. Kč).

Dále město získalo investiční a neinvestiční příspěvky ze státního rozpočtu v souhrnné výši 59 mil. Kč, např. na:

  • zateplení škol (17 mil. Kč)
  • či „Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách“ (14 mil. Kč). 

Loňské výdaje města činily necelé dvě miliardy korun

V roce 2012 město realizovalo výdaje v částce 1,94 mld. Kč. Čerpání běžných výdajů dosáhlo souhrnně hodnoty 1,48 mld. Kč, z plánovaných 1,60 mld. Kč.

Nevyčerpáno na konci roku zůstalo 121 mil. Kč. Z toho 82 mil. Kč představují úspory a 39 mil. Kč jsou převody do roku 2013. 

V oblasti kapitálových výdajů bylo vyčerpáno 461 mil. Kč, což je 50 % z plánovaných investic zařazených do rozpočtu města pro loňský rok.

Nedočerpáno zůstalo na konci roku cca 468 mil. Kč, z toho výsledné úspory činí 21 mil. Kč. Meziročně došlo k poklesu uskutečněných investic o 48 mil. Kč. 

(Zdroj: Magistrát města Hradec Králové)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme